De beste wijnen uit Ribera del Duero

In de afgelopen decennia heeft Ribera del Duero zich ontpopt als een wijngebied met een rijke geschiedenis op het gebied van wijnmaken. De invloed van monniken die hier in de 12e eeuw aankwamen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormen van de traditionele technieken die vandaag de dag nog steeds worden toegepast. De beste wijnen komen uit Ribera del Duero.

Een integraal onderdeel van de identiteit van Ribera del Dueros is het wijnhuis Vega Sicilia. Het meest legendarische wijnhuis van Spanje werd in 1864 opgericht door Don Eloy Lecanda. Vega Sicilia vestigde al snel een grote reputatie voor zijn volle, rijke wijnen van Bordeaux varieteiten in combinatie met de lokale tinto fino. 

Vanaf de jaren 1980 stroomde een golf van wijnmakers naar de regio, waaronder de Deense wijnmaker Peter Sisseck, die in 1995 Dominio de Pingus oprichtte. De eerste jaargang van zijn wijn trok de aandacht van de internationale wijnpers. Sindsdien heeft Peter Sissecks iconische wijn Pingus een cultstatus bereikt.

Alle wijnen uit Ribera del Duero
Ribera del Duero

Tinto Fino

Ribera del Duero staat bekend om zijn belangrijkste druif, de Tinto Fino, ook bekend als Tinta del País, een lokale variëteit van de Tempranillo druif. Deze druif wordt aanbevolen voor herbeplanting in de hele regio omdat hij hier fijne, complexe wijnen kan produceren zonder de steun van andere variëteiten. In tegenstelling tot Rioja, waar deze druif vaak wordt gemengd. Daar gedijt de Tinto Fino als een monocultuur dankzij de hoogte en de bodem van de regio.

Het terroir van Ribera del Duero

Ribera del Duero kent droge zomers en intense winters, wat zorgt voor een geleidelijke rijping van de druiven, wat resulteert in de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Door de continentale en mediterrane invloeden kent de wijngaard overdag hoge temperaturen tot 40°C, die 's nachts dalen tot 15°C. Deze temperatuurschommelingen hebben een positieve invloed op de opname van voedingsstoffen en zuren door de druiven. De verschillende bodemsoorten in het gebied dragen bij aan de verscheidenheid aan wijnstijlen en -kwaliteiten, vooral weg van de rivierlocaties, waar de bodems zanderig zijn en bovenop kalksteenlagen liggen.

De wijnen uit de regio zijn vol, rijp en hebben over het algemeen een aanzienlijk alcoholpercentage, maar ook een goede zuurgraad die zorgt voor finesse en een goede balans. Misschien wel het belangrijkste voor de kwaliteit van de Ribera-wijnen is de dagschommeling tijdens het groeiseizoen. Door de ligging van de wijngaarden tussen 720 en 1.100 meter boven zeeniveau op het Spaanse bergplateau "Meseta Central", dalen de temperaturen 's nachts dramatisch. Daardoor behouden de druiven hun zuurgraad die je in de wijnen proeft.

Het gebied van Ribera del Duero wordt gekenmerkt als een uitgestrekt, vlak terrein dat de rivier de Douro volgt, maar de bodems variëren aanzienlijk afhankelijk van de hoogte. De wijngaarden strekken zich uit van de riviervallei tot de bergtoppen, vaak gestructureerd in terrassen. De lagere gebieden, zoals rivieroevers en lager gelegen land, worden "campiñas" of "terrazas" genoemd. De minder steile hellingen, ''laderas'' genoemd, zijn optimaal voor de wijnbouw, terwijl de 'cuestas' of steile hellingen ongeschikt zijn voor aanplant. De hoogste terreinen, bekend als ''páramo'', zijn meer geschikt voor het verbouwen van granen vanwege de intense zonnestraling.

Het klimaat is hier minder gematigd dan in Rioja en kent daarom meer extremen. De lokale bevolking omschrijft het klimaat zelf als "9 maanden winter, 3 maanden hel". Het aantal zonuren is 2.400 per jaar. De zomerdagen zijn heet en in de winter dalen de temperaturen gemakkelijk tot -20 °C en lager.

De classificaties van Ribera del Duero wijnen

De Denominación de Origen (DO) status, toegekend in 1982 dankzij de kwalitatieve wijnbouw in Vega Sicilia, strekt zich uit over de provincies Burgos, Soria, Segovia en Valladolid, voornamelijk tussen 750 en 850 meter boven de zeespiegel. Het terroir is duidelijk verschillend. Maar verder lijken de gebieden veel op elkaar, ze gebruiken bijvoorbeeld dezelfde classificaties en ook hier worden wijnen gemaakt die een lange rijping nodig hebben. Dit zijn de verschillende classificaties:

  • Joven - geen of slechts minimale (eiken) rijping
  • Crianza - rijping van minstens twee jaar, waarvan minstens één jaar op eikenhouten vaten
  • Reserva - rijping gedurende ten minste drie jaar, waarvan ten minste één jaar in eiken vaten
  • Gran reserva - rijping van ten minste vijf jaar, waarvan ten minste twee jaar in eikenhouten vaten
  • Gran reserva wijnen zijn bijzonder gelaagde en complexe wijnen waarvan het profiel en de bouw lijken op de oude tino fino wijnstokken waar ze van afstammen: knoestig, krachtig, aards met intens donkere tonen van chocolade, tabak en leer.

Wat zijn de beste wijnhuizen van Ribera del Duero?

Dat is een kwestie van smaak en verandert soms met de tijd. De volgende producenten behoren zeker tot de beste in Ribera del Duero:

 

Wat zijn de beste wijnjaren in Ribera del Duero?

De beste jaargangen van de afgelopen 60 jaar zijn:: 1968, 1990, 1994, 1995, 2001, 2004, 2005, 2010, 2016, 2020.

Wat zijn de beste wijnen van Ribera del Duero?

Er komen veel uitstekende wijnen uit Ribera del Duero. Ze zijn echter recenter en minder divers dan bijvoorbeeld Rioja.

Enkele van de beste wijnen uit Ribera del Duero zijn:Aan favorieten toegevoegd