Wijnen van Alion Bodegas

Alion Bodegas

Bodegas Alion is opgericht door de familie Álvarez met als doel om moderne Ribera del Duero wijnen te produceren. De familie Álvarez is bekend van de wereldberoemde Bodega Vega Sicilia. Deze twee domeinen liggen slechts op 10 kilometer van elkaar vandaan. De naam ‘Bodegas Alion’ verwijst naar het gebied Castilla y León, waar de patriarch van de familie Álvarez is geboren.

De wijngaarden beslaan een totale oppervlakte van 130 hectare, verdeeld over drie verschillende percelen. Het terroir wordt gekenmerkt door een diepe en goed gedraineerde bodem. Deze grondsoort is ontstaan door de alluviale afzetting van de rivier de Duero. De drie percelen zijn uitsluitend beplant met Tinto Fino, wat de lokale benaming voor Tempranillo is.

De druiven worden met de hand geoogst. Tijdens het oogsten worden uitsluitend de perfecte druiven geselecteerd, zodat alleen de beste kwaliteit wordt gebruikt. In de kelder start het vinificatieproces met de maceratie in grote eikenhouten vaten. De duur is afhankelijk van de rijpheid van de trossen, maar die ligt doorgaans tussen 8 en 20 dagen. Na de vergisting rijpt de wijn voor een periode van 12-14 maanden in vaten van Frans eiken. Als deze fase is afgelopen en de wijnen zijn gebotteld, dan worden de flessen opgeslagen in de kelder voor nog eens 15 maanden flesrijping. Het resultaat is een intense, gelaagde, maar ook elegante wijn. De wijn heeft een bewaarpotentieel van zeker 20 jaar.

Alion zou in eerste instantie de tweede wijn van Vega Sicilia worden, maar vanwege de zeer goede kwaliteit en het uitgesproken karakter kregen de wijnen al snel een eigen plaats. Alion werd namelijk vanaf de eerste release beschouwd als één van de beste wijnen van Spanje. De iconische jaargangen van Bodegas Alion zijn: 2003, 2004 en 2018.

Lees meer
Alion Bodegas
Aan favorieten toegevoegd