Wijnen van La Rioja Alta

La Rioja Alta

Het wijnhuis La Rioja Alta kent zijn oorsprong in het hart van de Rioja streek en is gevestigd ten noorden van de stad Haro. Het wijngaardareaal is inmiddels uitgegroeid tot 660 hectare die verdeeld zijn over vier wijnhuizen. La Rioja Alta is onderdeel van de La Rioja Alta S.A. Groep.

Aan het einde van de 19e eeuw richtten vijf families de ‘Sociedad Vinícola de La Rioja Alta’ op, een zogeheten wijnvereniging. De eerste voorzitter was een vrouw, Doña Saturnina García Cid y Gárate. Onder haar leiding kwam de allereerste wijnmaker in dienst, een Fransman. Zo’n 100 jaar na dato vindt de eerste uitbreiding plaats. Het traditionele wijnhuis Lagar de Fornelos uit de subregio O Rosal in Galicië wordt overgenomen. De naam wordt veranderd in Lagar de Cervera. En het blijft niet bij deze ene uitbreiding. In de daaropvolgende 10 jaar worden er ook wijngaarden in Ribera del Duero en in Rioja Alavesa aangekocht.

Bij La Rioja Alta zijn traditie en moderne technieken nauw met elkaar verweven. De druiven worden verwerkt in Labastida. Labastida is de gedeelde wijnkelder en is uitgerust is met de meest geavanceerde technologie. Er wordt gewerkt met Tempranillo, Mazuelo, Garnacha en Graciano. Van deze vier speelt Tempranillo de hoofdrol speelt in elke wijn. Omdat houtrijping hier de kern is van de identiteit van de wijn, worden de houten vaten zelf gemaakt. Op deze manier kunnen de vaten zo gemaakt worden dat ze volledig aansluiten bij de stijl die de wijnmaker voor ogen heeft. Voordat de kuipers aan de slag gaan wordt eerst het geïmporteerde hout te drogen gelegd in de buitenlucht.

Het wijnhuis produceert crianza, reserva en gran reserva wijnen. Om die reden varieert de houtrijpingsduur per stijl. Na de rijping op vat worden de wijnen eerst nog opgeslagen in de kelder voordat deze op de markt komen. Deze Spaanse krachtpatsers zijn intens en gelaagd, wat zorgt voor zeer complexe wijnen. De reserva en gran reserva wijnen hebben een bewaarpotentieel van minimaal 15 tot 20 jaar.

De beste jaargangen van La Rioja Alta zijn: 2001, 2004, 2005, 2010, 2016 en 2018.

Lees meer
La Rioja Alta
Aan favorieten toegevoegd