Wijnen van Alvaro Palacios

Alvaro Palacios

Palacios is geboren en getogen in een wijnfamilie. Al vanaf jongs af aan liep hij door de kelders van Bodega Palacios Remondo, het wijnhuis van zijn ouders in het hart van Rioja. Na een opleiding oenologie in Frankrijk en een stage bij het gerenommeerde Château Pétrus besluit Alvaro alleen niet om terug te keren naar zijn geboorteplaats, maar kiest hij ervoor om het toen nog onbekende Priorat te gaan ontdekken. In 1989 koopt hij zijn allereerste wijngaard, genaamd Finca Dofi. Inmiddels produceert hij ook wijnen in Bierzo (Noordwest-Spanje) en heeft hij de leiding over Palacios Remondo sinds zijn ouders zijn overleden.

De wijngaarden zijn hoofdzakelijk beplant met Garnache en Cariñena, maar je vindt er ook Macabeo, Syrah en Cabernet Sauvignon. Deze regio staat bekend om haar unieke Llicorella bodem. Deze bodemsoort bestaat uit leisteen met kwarts en mica en zorgt voor het typische karakter van Priorat wijnen. Om dit zo goed mogelijk tot uiting te brengen worden alle wijngaarden volgens de biologische regelgeving bewerkt, zo blijft volgens Alvaro het natuurlijke karakter van de druif goed behouden.

Het paradepaardje van het wijnhuis is L’Ermita. Met deze wijn zette Alvaro zich binnen no-time op de kaart en L’Ermita werd al snel beschouwd als één van de beste wijnen ter wereld. De Garnacha wijnstokken die voor deze wijn worden gebruikt zijn wel meer dan 60 (!) jaar oud. De hoge leeftijd zorgt voor trossen van uitmuntende kwaliteit. De wijn wordt gerijpt in eikenhouten vaten voor minimaal 16 maanden. Het is een zeer complexe wijn waarbij frisheid en kracht mooi samenkomen. Andere prachtige cuvées zijn: Les Aubaguetes, Gratallops en Descendientes de J. Palacios.

L’Ermita is de allereerste wijn in Priorat die volgens de nieuwe classificatie van de regio de ‘Gran Viña Clasificada’ status kreeg. Dit staat gelijk aan een Grand Cru. De legendarische vintages zijn: 2013, 2016, 2019 en 2021.

Lees meer
Alvaro Palacios


Aan favorieten toegevoegd