De regio met de beste reputatie in Spanje. Wijn werd hier geproduceerd nog voordat de Romeinen het land bezetten. De kennis van het gebied en hoe het beste uit de daar geproduceerde wijnen te halen, gecombineerd met een constante kwaliteitscontrole, maakt Rioja synoniem met kwaliteit.
Langs de rivier de Ebro ligt de regio Rioja. Een zijrivier van de Ebro is Rio Oja, en dankt zijn naam aan de omliggende regio. Het wijngebied is verdeeld in drie subsecties: Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. De twee rivieren creëren een vochtig, gematigd landklimaat, met weinig maar voldoende regenval, gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. De perfecte omstandigheden voor het telen van druiven.
De meest geproduceerde wijn is hier rood, van de meest gebruikte druif, de Tempranillo. Ook het vermelden waard is de donkerblauwe Garnacha-druif. Voor witte wijnen is de Viura-druif populair.
De drie belangrijkste classificaties binnen de Rioja voor rode wijnen zijn Crianza, wat betekent dat een wijn twee jaar heeft gerijpt, waarvan één in eiken vaten; Reserva, dat wil zeggen een rijping van drie jaar, met ten minste een jaar in eiken vaten; en Gran Reserva, waar de wijnen minstens twee jaar op eikenhouten vaten rijpen en minstens drie jaar op de fles.