Wijnen van Numanthia

Numanthia

Het wijnhuis is te vinden in de regio Toro in het Spaanse Castilla y Léon. Numanthia is in 1998 opgericht door de familie Eguren. Numanthia werd snel bekend om haar unieke expressies van de Tinto Fino druif (Tempranillo). Inmiddels is het wijnhuis onderdeel van het Franse conglomeraat LVMH.

Eén van de unieke factoren van Numanthia zijn de wijnstokken; sommige hebben een leeftijd van wel 200 jaar! De wijnranken staan diepgeworteld op een zandachtige rotsbodem. Op deze manier weten de stokken toch aan water te komen in de droge periodes. De omstandigheden in Toro zijn zeer extreem, van hete zomers tot aan erg koude winters. Het klimaat wordt door de lokale bevolking ook wel omschreven als 9 maanden winter en 3 maanden hel… In totaal zijn er 200 percelen in gebruik, die allen op biologische wijzen worden verbouwd. Al deze factoren zorgen voor een lage opbrengst per hectare, maar dat komt de kwaliteit van de trossen juist ten goede!

De druiven worden eerst met de hand ontsteeld en daarna met de voet gekneusd. Alle wijnen worden vergist en opgevoed in Franse barriques. De duur en het aandeel nieuw hout varieert per cuvée en jaargang. Het portfolio bestaat uit drie wijnen: Termes, Termanthia en Numanthia. Die laatste is het paradepaardje van het huis. Het is een blend van 100 verschillende percelen en de beste terroirs. Tijdens de maceratie wordt ‘de hoed’ van de wijn tweemaal per dag met de voet ondergedompeld. De rijping die volgt duurt gemiddeld 20 maanden. Het resultaat is een prachtige en zeer geconcentreerde wijn.

Numanthia heeft zich in een korte tijd bewezen en behoort nu zeker tot de beste wijnhuizen van Spanje! De beste jaargangen zijn: 2003, 2004 en 2009.

Lees meer
Numanthia

Wijnen van van Numanthia

Numanthia  |   |  Termes  |  Toro Numanthia
Aan favorieten toegevoegd