De beste wijnen uit Priorat

Priorat, ook wel Priorato genoemd, is een beroemd wijngebied in de provincie Tarragona, Catalonië, Spanje. Het brengt enkele van de beste Spaanse wijnen.

De kwaliteit van de wijnproductie in Priorat is te danken aan de toewijding van de wijnmakers om wijnen te produceren met traditionele methoden en tegelijkertijd gebruik te maken van innovatieve nieuwe technieken. Deze toewijding zorgt ervoor dat Priorat wereldwijd een synoniem voor kwaliteit blijft. Het unieke terroir van deze regio - het ruige landschap, het terroir van steile en rotsachtige heuvels, met wijngaarden die zwarte leisteen en kwartsgrond bevatten, zijn de sleutel tot het bereiken van dit kwaliteitsniveau.

De regio is verdeeld in twaalf officiële subzones. Deze subzones zijn terug te vinden op de etiketten van topwijnen en omvatten gebieden als Vila de Bellmunt, Gratallops, Torroja en meer.

Producenten in Priorat

Alvaro Palacios  |  Celler Cal Pla  |  Cims de Porrera  |  Clos Erasmus  |  Clos Mogador  |  Familia Nin Ortiz  |  Ferrer Bobet  |  Mas Alta  |  Mas Doix  |  Terroir Al Limit  |  Vall Llach
Alle wijnen uit Priorat
Priorat

Geschiedenis van Priorat-wijnen

De wijnbouw wortels van Priorat gaan terug tot de Romeinse tijd, zoals blijkt uit de oude kloosters die het landschap domineerden. Toen de kartuizerorde in de 12e eeuw de Cartuja (Priorij) van Scala Dei oprichtte, bloeiden vele kloosters op en de Priorij van Scala Dei speelde een centrale rol in de wijnbouw. Na verschillende historische uitdagingen beleefde de wijnindustrie een opleving in de jaren 1980 toen een groep visionaire wijnmakers opnieuw investeerde in de wijngaarden van de regio en het potentieel van de oude wijnstokken van Priorat herkende.

Het terroir van Priorat-wijnen

Het klimaat in Priorat is continentaal ondanks de nabijheid van de Middellandse Zee, met aanhoudend hete en droge zomers en een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 500 mm, vergelijkbaar met de omstandigheden in droge gebieden zoals Montilla-Moriles.

Het kenmerkende bodemtype, 'llicorella', dat voornamelijk bestaat uit gedeeltelijk afgebroken leisteen en kwarts, draagt bij aan de kenmerkende mineraliteit van de wijnen. De steile terrasvormige wijngaarden ('costers') zorgen voor voldoende zonlicht en waterretentie en optimale wijngaardomstandigheden.

Druivenrassen van Priorat-wijnen

Garnacha (Grenache) en Cariñena (Carignan) zijn de belangrijkste rode variëteiten, die goed gedijen op de leisteen- en rotsachtige bodem van de regio. Andere toegestane rode variëteiten zijn cabernet sauvignon, syrah en merlot. De witte druiven bestaan voornamelijk uit Garnacha Blanca en Macabeo, maar er worden ook Pedro Ximénez en Chenin Blanc druiven verbouwd.

Classificaties van Priorat-wijnen

Het officiële wijnbouwgebied Priorat ligt in het binnenland van Tarragona en wordt volledig omringd door de DO Montsant. Dit gebied, dat door elkaar bekend staat als Priorato, heeft een opmerkelijke status in Catalonië als Denominació d'Origen Qualificada (DOQ), geprezen om zijn robuuste rode wijnen die in de jaren 1990 internationale faam verwierven.

De wijnreglementen specificeren verschillende rijpingsaanduidingen voor Priorat-wijnen, waaronder Crianza, Reserva en Gran Reserva. In de afgelopen tijd lijken de rijpingsaanduidingen te zijn verschoven, voornamelijk om de wachttijd van een wijn en de specifieke kenmerken van eiken vaten en gistingsprocessen te erkennen.Aan favorieten toegevoegd