Wijnen van Domaine Porte Rouge

Domaine Porte Rouge

Domaine Porte Rouge werd in 2003 opgericht door Bernard Friedmann. Het domein ligt in het hart van Châteauneuf-du-Pape en is genoemd naar de rode poort die van het wijnhuis naar het dorp leidt. Bernard begon zijn carrière in de wijn als négociant (wijnhandelaar), maar hij koos er uiteindelijk voor om zijn eigen wijn te maken. Een van zijn eerste daden als nieuwe eigenaar was het inhuren van wijnadviseur Philippe Cambie. Philippe was een zeer getalenteerde wijnmaker uit de zuidelijke Rhône die Bernard in de beginjaren ondersteunde. Uiteindelijk, na bijna 20 jaar, besloot Bernard het domein te verkopen aan de familie Féraud, bekend van het beroemde Domaine du Pegau. Porte Rouge wordt nu gerund door Justine en Maxim, de twee kinderen van Laurence.

Het wijngaardareaal is niet erg groot. Het beslaat in totaal slechts 2,5 hectare en is verdeeld over 6 verschillende percelen. De wijnstokken die hier zijn aangeplant zijn gemiddeld 60 jaar oud. Maar er zijn ook een aantal wijnstokken van wel 90 jaar oud! De aanplant bestaat uit 85% Grenache en 15% Syrah. Het wijnhuis volgt de voorschriften voor biologische landbouw en sinds 2014 zijn ze officieel gecertificeerd als biologisch bedrijf door Ecocert.

De productie van Porte Rouge bestaat uit slechts één rode Châteauneuf-du-Pape wijn. De blend bestaat voornamelijk uit Grenache, aangevuld met Syrah en een kleine hoeveelheid Mourvèdre. De druiventrossen van de jongere wijnstokken worden meestal ontsteeld. De druiven worden vervolgens vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpen ze 18 tot 24 maanden in Franse eikenhouten vaten. De productie is beperkt; er worden slechts 750 dozen per jaar geproduceerd.

Domaine Porte Rouge is een kleinschalig, maar zeer hoogwaardig wijnhuis uit de Rhône. Legendarische jaargangen zijn 2005, 2009, 2010 en 2016.

Lees meer
Domaine Porte Rouge
Aan favorieten toegevoegd