Wijnen van Domaine Saint Patrice

Domaine Saint Patrice

Domaine St. Patrice is gevestigd in het centrum van Châteauneuf-du-Pape. In 2009 namen Guy Julien en zijn zoon Jérôme het domein over. De eerste vijf jaar verkochten zij hun wijnen aan een lokale négociant, maar daar kwam in 2014 verandering in toen Samuel Montgermont samen ging werken met de twee heren. Hij was zo onder de indruk van de wijnen en vond daarom dat het tijd was om deze zelf te bottelen en uit te brengen. En zo geschiedde…

Al in de jaren ’30 van de 19e eeuw stond de wijngaard Clos St. Patrice bekend als een van de beste plots van de regio. Maar dat niet alleen, deze clos behoort nu ook tot de oudste van Châteauneuf-du-Pape. Het perceel beslaat 1,8 hectare en is beplant met oude grenache en mourvèdre stokken. Daarnaast is de clos een monopole. Dat betekent dat de wijngaard maar één eigenaar heeft en niet wordt gedeeld met andere wijnboeren. De druiven voor de andere twee cuvées zijn afkomstig uit verschillende lieux-dits, waaronder Cabrière, Le Pied Long, Les Terres Blanches, Les gallimardes en Les Marines. De bodem bestaat uit zand met witte klei en is bedekt met rode keien. Alle percelen worden op biologische wijze bewerkt. Na de handmatige oogst wordt ongeveer 20% van de trossen ontsteeld.

Ook in de kelder gaat men zo natuurlijk mogelijk te werk. De gisting komt op gang door gebruik van natuurlijke gisten. De maceratie en fermentatie vinden plaats in vaten van cement. Dan begint de rijping. Voor alle drie de wijnen ligt de duur daarvan op 14 maanden. Alleen rijpt de Clos St. Patrice in cementen vaten, de Châteauneuf-du-Pape in foeders en barriques van Frans eiken en de Côte-du-Rhône op een combinatie daarvan.

De beste jaargangen zijn: 2016, 2018 en 2020

Lees meer
Domaine Saint Patrice

Wijnen van van Domaine Saint Patrice

Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes  |  Clos St Patrice Monopole  | 


Aan favorieten toegevoegd