Wijnen van Rostaing

Rostaing

Na een succesvolle carrière als vastgoedmakelaar besluit René Rostaing om het roer om te gooien en kiest hij ervoor om zijn eigen wijnen te gaan maken. Dit was niet een geheel impulsieve keuze, zijn vrouw is namelijk de dochter van wijnmaker Albert Dervieux uit Ampuis. Zijn schoonvader stond hem in de beginjaren bij als adviseur. Het wijngaardareaal bestond toen uit slechts één hectare. In 1990 ging Albert met pensioen en droeg hij zijn wijngaarden over aan René. Drie jaar later erft hij ook een aantal percelen van zijn oom Marius Gentaz. Daarmee groeide het wijndomein uit tot 20 hectare. Tegenwoordig heeft zijn zoon Pierre de leiding over Domaine Rostaing.

Côte Rôtie en Condrieu zijn de twee belangrijkste appellations voor Rostaing. De percelen worden zoveel mogelijk biologisch onderhouden en er wordt met de hand geoogst. Naast syrah staat er ook een klein perceel met viognier aangeplant. Dit is de Côte Bonnette wijngaard.

In de kelder maakt men gebruik van zowel moderne technieken als oude tradities. Zo was René een van de eerste wijnmakers in de regio die werkte met een vinomatics. Dit is een horizontale, roterende vergistingstank. Hierin worden de druiventrossen in zijn geheel vergist. Aansluitend rijpen de wijnen in demi-muids en barriques waarvan maximaal 15% uit nieuw hout bestaat. Dit zorgt voor extra body, maar zonder overdadig houtgebruik. De top cuvée is Ampodium, voorheen heette deze wijn Classique. Ampodium wordt gemaakt van 13 verschillende percelen uit Côte Rôtie en bestaat voor 100% uit syrah. De wijn is een prachtig voorbeeld van het terroir van Côte Rôtie. Daarnaast produceert Pierre ook een aantal schitterende single vineyard wijnen, waaronder La Landonne, Côte Brune en La Côte Blonde.

Domaine Rostaing heeft een indrukwekkende reeks aan reviews van gerenommeerde wijnjournalisten. De jaargangen die er bovenuit springen zijn: 2015, 2016 en 2019. Deze jaren zijn beoordeeld met 100 (!) Parker punten. Het gaat hier om Côte Rôtie Côte Brune ’16 en ’19 en Côte Rôtie La Côte Blonde ’15.

Lees meer
Rostaing
Aan favorieten toegevoegd