Wijnen van Domaine Marie et Pierre Benetière

Domaine Marie et Pierre Benetière

Pierre Benetiere, geboren en getogen in Condrieu in het noorden van de Rhône, werd al vroeg verliefd op de intens bloemige en luchtige charmes van Viognier. Hij vertelde me dat de eerste keer dat hij de topwijnen van Georges Vernay proefde, hij besloot dat hij de rest van zijn leven zo'n wijn wilde drinken. Hij ging daarom in de leer bij de meester, Pierre Benetière is een alumnus van domaine Georges Vernay!, en zegt dat hij in één enkel jaar bij Vernay meer leerde dan hij in tien jaar bij iemand anders had kunnen leren.

Hij bezat geen wijngaarden en had weinig geld. Onverschrokken kocht hij een onbebouwd perceel aan de zuidgrens van de Cote Rotie net ten noorden van Condrieu in de granieten lieu dit Corps de Loup. De daaropvolgende jaren besteedde hij aan het handmatig aanleggen van terrassen en het planten van wijnstokken, een prestatie van waanzinnige fysieke proporties die tot op de dag van vandaag voortduurt. Al snel volgden twee percelen in Condrieu in de lieu-dits le Tinal en Riollement. De laatste kroon op zijn werk was een klein perceel oude wijnstokken in het hart van de beroemde wijngaard la Turque in de Cote Rotie. Deze echte Grand cru site combineert kwaliteiten van zowel brune als blonde bodems, silicaatkalksteen en ijzer- en kleirijke schist.
In deze kleine lappendeken van wijngaarden heeft Pierre meer dan vijftien jaar gewerkt zonder een cent winst te maken. Gesteund door zijn vrouw Marie vocht hij onophoudelijk voor zijn droom.

Zijn traditionalistische huisstijl trok langzaam de aandacht van insiders, maar hij wist de schijnwerpers te vermijden door beurzen en de pers te mijden. Hij ging gewoon door op zijn eigen weg, wetende dat zolang hij zijn energie op zijn wijngaarden richtte, en het beste van zichzelf gaf zodat de wijnstokken en de grond het beste van zichzelf konden geven, financiële stabiliteit ooit als bijproduct zou komen. Vandaag krijgt hij eindelijk zijn verdiende loon en wordt hij beschouwd als een van de helderste sterren van de noordelijke Rhône, zowel door zijn collega's als door hardcore Rhône-afficionado's over de hele wereld.

Lees meer
Domaine Marie et Pierre Benetière


Aan favorieten toegevoegd