Wijnen van Domaine Ferrando

Domaine Ferrando

Domaine Ferrando
Domaine Ferrando is sinds 2004 een nieuw gezicht in de Châteauneuf-du-Pape. Het domein werd in datzelfde jaar opgericht door Isabel Ferrando. Isabel begon haar carrière in de financiële sector, maar werd al snel gegrepen door het wijnvirus toen zij in Gigondas het wijnmaakproces van dichtbij meemaakte.

Inmiddels heeft Isabel twee wijnhuizen in handen, Domaine Ferrando en Domaine Saint-Préfert. Isabel begon toentertijd met nog geen vier hectare, maar tegenwoordig is dit bezit met nog eens dertien hectare uitgebreid. De bodems van haar wijngaarden bestaan voornamelijk uit zand en klei. Deze bodemsamenstelling zorgen voor volle en rijpe wijnen. De wijngaarden zijn op te delen in drie percelen: Cristia, Les Roues en Colombis.

De opbrengsten per hectare zijn laag, slechts 20 hl/ha. Dit resulteert in zeer geconcentreerde druiven van hoge kwaliteit. Het wel of niet ontstelen van de trossen wisselt per jaargang. In erg warme jaren worden de trossen met steel en al vergist. De rijping duurt doorgaans 18 tot 36 maanden en vindt plaats in houten vaten van 600 liter. De meeste wijnen zijn een blend van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault. De assemblage varieert per vintage. Ferrando produceert ook een monocépage van 100% Grenache, dit is de Colombis cuvée. De productie van deze wijn is schaars, er zijn maar 550 kisten per jaar beschikbaar.

De wijnen van Isabel zijn krachtig met veel fruitaroma’s en kruidigheid. De wijnen zijn op dronk na ongeveer 2 á 3 jaar en hebben een bewaarpotentieel van 10 tot 20 jaar. De beste jaargangen van Domaine Ferrando zijn: 2005, 2007, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019.

Lees meer
Domaine Ferrando
Aan favorieten toegevoegd