Wijnen van Domaine de Cristia

Domaine de Cristia

Domaine de Cristia is te vinden in de zuidelijke Rhône. Het wijnhuis is in 1942 opgericht door Etienne Grangeon. In de jaren ’60 komt zijn zoon Alain bij hem in het bedrijf en samen breiden zij het wijnhuis uit. Sinds 1999 is ook de derde generatie aan boord en werken de kleinkinderen van Etienne mee in het familiebedrijf. Waar de focus in de begin jaren op kwantiteit lag, is dat nu volledig omgegooid en draait alles om kwaliteit.

Etienne begon ooit met een kleine 2 hectare, maar inmiddels is hier 40 hectare aan toegevoegd. De wijnstokken staan aangeplant op zanderige kleibodems met een toplaag keien. De keien staan ook wel bekend als galets roulés en zijn een belangrijk component in het terroir van Châteauneuf-du-Pape. Het belangrijkste druivenras is bij uitstek de grenache. Daarna komen mourvèdre, syrah, clairette, roussanne en marsanne. Respect voor natuur en milieu staan bij Cristia hoog in het vaandel. Daarom wordt er zo natuurlijk mogelijk gewerkt en worden de wijnstokken volgens de biologische regelgeving onderhouden. In 2008 is het wijnhuis als volledig biologisch gecertificeerd en in 2020 volgde het HVE-certificaat. HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en laat zien dat wijnhuizen een milieuvriendelijke werkwijze toepassen.

Domaine de Cristia produceert Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône (Village) en wat Vin de Pays. In totaal komen er zeven verschillende cuvées op de markt. Het paradepaardje van het wijnhuis is de Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes. Deze wijn wordt gemaakt van 100% grenache. De trossen zijn afkomstig van oude wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar. De hoge leeftijd zorgt voor lage, maar zeer kwalitatieve opbrengsten. Als de vergisting is afgerond rijpt de wijn 24 maanden in barriques van Frans eiken. Het resultaat is een krachtige Châteauneuf-du-Pape met een bewaarpotentieel van zo’n 15 jaar.

Lees meer
Domaine de Cristia
Aan favorieten toegevoegd