Wijnen van Chapelle Saint Theodoric

Chapelle Saint Theodoric

Chapelle Saint Theodoric is een relatief nieuw domein in de zuidelijke Rhône. De eerste jaargang verscheen ongeveer tien jaar geleden voor het eerst op de markt. Het wijnhuis is ontstaat uit een samenwerking tussen de bekende Amerikaanse importeur Peter Weygandt en Baptiste Grangeon, de eigenaar van Domaine de Cristia. Peter zag twee percelen te koop staan in Châteauneuf-du-Pape en herkende gelijk het bijzondere terroir. Hij besloot de twee wijngaarden over te nemen en een wijnmaker te zoeken voor de vinificatie. Zo kwam hij bij Baptiste terecht. Samen vernoemde zij het domein naar de historische kapel in het centrum van Châteauneuf-du-Pape.

De twee percelen, genaamd La Guigasse en Pignan, hebben beide een zandbodem met slechts een aantal keien. Dit bodemtype is voor de regio zeer uniek, aangezien de meeste wijngaarden hoofdzakelijk bestaan uit de typerende galet roulés (ronde keien). Pignan is gelegen naast de wijngaard van het beroemde Château Rayas. Deze lieu-dit wordt ook wel Le Grand Pin genoemd vanwege de grote dennenboom die daar staat. Naast deze twee wijngaarden heeft Peter ook nog het perceel Les Sablons in handen. Daarmee heeft Peter 3 hectare in bedrijf. Deze worden volgens de biodynamische regelgeving onderhouden. De drie plots zijn beplant met uitsluitend grenache stokken, waarvan de leeftijd tussen de 50 en 100 jaar ligt. Dit resulteert in een zeer lage opbrengst per hectare, namelijk zo’n 15 hl/ha. De trossen zijn daardoor van uitstekende kwaliteit.

In de kelder kiest Baptiste voor de traditionele benadering; er wordt niet ontsteeld, de vergisting vindt plaats in cementen vaten en de wijnen worden opgevoed in oude demi-muid vaten van 600 liter. Ondanks het feit dat de wijngaarden dichtbij elkaar zijn gelegen, hebben de drie wijnen allemaal een eigen karakter met Le Grand Pin als absolute topper!

Lees meer
Chapelle Saint Theodoric

Wijnen van van Chapelle Saint Theodoric

Chateauneuf du Pape Le Grand Pin
Aan favorieten toegevoegd