Wijnen van Henri Bonneau

Henri Bonneau

Henri Bonneau is een absolute een beroemdheid in Châteauneuf-du-Pape. Zijn eerste vintage kwam in 1956 op de markt en sindsdien is het wijnhuis niet meer weg te denken uit de Rhônevallei. Hoewel de eerste wijn pas in de jaren ’50 op de markt kwam, dateert het landgoed met de bijbehorende wijngaarden uit 1667. De eeuwenoude ondergrondse wijnkelder verkeert nog in originele staat.

Henri leerde het vak van zijn vader, die het weer van zijn vader heeft geleerd. De tradities zijn generatie op generatie overgedragen. Na het overlijden van Henri kree zijn zoon Marcel de leiding over het wijnhuis. Het bezit bestaat uit 6,5 hectare verspreid over ongeveer tien percelen. Grenache domineert de aanplant met bijna 90%. Het overige aandeel bestaat uit Mourvèdre, Syrah en Counoise. De beste percelen bevinden zich op de rotsachtige bodem van het La Crau plateau. De opbrengst per hectare is zeer laag, zo’n 10-12hl/ha.

Het ontstelen van de druiventrossen gebeurt alleen in mindere jaren, als de druiven niet rijp genoeg zijn. De fermentatie vindt plaats in vaten van cement. Het sap wordt daarna gerijpt in houten vaten. Bonneau heeft een breed scala aan vaten staan, van grote foudres tot aan kleine vaten van enkele jaren oud. Tijdens de vinificatie wordt pas besloten welk sap bestemd is voor welke wijn. Alhoewel dit soms jaren kan duren, gezien de wijnen een lange rijpingsperiode hebben. De wijnen die worden geproduceerd zijn Reseve des Celestings, Marie Beurrier en Henri Bonneau Châteauneuf-du-Pape.

De wijnen zijn zeer exclusief en lastig te verkrijgen, met name de oudere jaargangen zijn erg gewild. De beste jaargangen van Henri Bonneau zijn: 1978, 1989, 1990, 1995, 1998, 1999, 2001, 2005, 2009, 2010, 2015 en 2016.

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd