Wijnen van Le Vieux Donjon

Le Vieux Donjon

Le Vieux Donjon ligt in het hart van Châteauneuf-du-Pape. Het wijnhuis werd opgericht toen Lucien Michel trouwde met Marie-José en zij hun ouderlijke wijngaarden samenvoegden tot één wijnhuis. Daarvoor bottelde Lucien zijn eigen wijnen. Inmiddels is ook de nieuwe generatie aan boord en is dochter Claire samen met haar broer François verantwoordelijk voor het runnen van het bedrijf.

De wijngaard beslaat 18 hectare, die verdeeld zijn over acht verschillende percelen. De aanplant bestaat voornamelijk uit Grenache, gevolgd door Syrah, Mourvèdre en Cinsault. Daarnaast is 1 hectare beplant met witte druivenrassen zoals Clairette en Rouxanne. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog; ongeveer 30% is wel 100 jaar oud! Deze wijnstokken staan aangeplant op een bodem van kalksteen en klei die bedekt is met de typische "galets roulés". Dit zijn platte stenen die de grond bedekken. De wijngaarden worden allemaal biologisch bewerkt.

Het werk in de kelder is gebaseerd op oude tradities gecombineerd met moderne technieken. Er worden twee Châteauneuf-du-Pape wijnen gemaakt: een witte en een rode. Voor de gisting worden de stengels gedeeltelijk verwijderd. De gisting van de rode wijn vindt plaats in cementen vaten en wordt geactiveerd door natuurlijke gisten. De gisting van de witte wijn vindt plaats in roestvrijstalen tanks, eveneens met inheemse gisten. De rode wijn rijpt vervolgens 12-18 maanden in vaten en de witte cuvée rijpt nog eens 6 maanden in vaten. Domaine Le Vieux Donjon staat niet alleen bekend om zijn prachtige wijnen, maar ook om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De beste jaargangen van Le Vieux Donjon zijn: 1998, 2007 en 2010.

Lees meer
Le Vieux Donjon

Wijnen van van Le Vieux Donjon

Chateauneuf du Pape  |  Chateauneuf du Pape Blanc
Aan favorieten toegevoegd