Wijnen van Domaine du Vieux Telegraphe

Domaine du Vieux Telegraphe

Domaine Vieux Télégraphe is een bekende naam in de Rhônevallei. Al meer dan 100 jaar produceert de familie Brunier hier prachtige wijnen. Het wijnhuis beschikt over 60 hectare wijngaard, waarvan 54 hectare in gebruik is voor de productie van rode wijn en 6 hectare voor witte wijn. Het wijnhuis kent zijn oorsprong in 1898 en werd destijds opgericht door Hippolyte Brunier. Het wijnhuis werd vernoemd naar een verouderde signaaltoren van Claude Chappe uit 1792. Chappe is de uitvinder van de optische telegraaf.

Onder leiding van Henri Brunier werd het eigendom uitgebreid en werd de naamsbekendheid vergroot. Dit speelt zich af in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Inmiddels hebben zijn zonen Frederic en Daniel de touwtjes in handen.

De beste percelen liggen in La Crau, een plateau dat zich kenmerkt door rotsachtige bodems met kleine kiezels, zand en rode klei. Een belangrijk uitgangspunt voor het wijnhuis is de biologische werkwijze. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 60 jaar oud.

Op de markt verschijnen diverse witte en rode wijnen, waarvan elke wijn een andere uitdrukking is van het terroir van Châteauneuf-du-Pape. Het paradepaardje is de cuvée Vieux Télégraphe, gevolgd door Piedlong, Clos la Roquète, Les Pallières, Le Pigeoulet en Mégaphone.

Het vinificatieproces gaat volgens een traditioneel schema en begint bij het ontstelen van de druiven, gevolgd door een temperatuur gecontroleerde fermentatie. Na de fermentatie worden de wijnen gerijpt op Frans eiken. Deze periode ligt tussen de 15 en 22 maanden. Grenache is één van hun favoriete druivenrassen. Dit druivenras neemt dan ook de grootste aanplant voor zijn rekening, daarna komen de Mourvèdre, Cinsault en Syrah. De blend varieert per jaar en per cuvée.

Het wijnhuis is met zijn wijnen toonaangevend in de Rhône. De beste jaargangen van Vieux Télégraphe zijn: 1978, 1989, 1990, 1998, 2000, 2001, 2005, 2006, 2010, 2015, en 2016.

Lees meer

Wijnen van van Domaine du Vieux Telegraphe

Chateauneuf du Pape La Crau  | 
Aan favorieten toegevoegd