Wijnen van Domaine Barge

Domaine Barge

Domaine Barge, een historisch domein in de noordelijke Rhône, is al sinds 1860 een hoeksteen van het wijnbouwerfgoed van Ampuis. De familie Barge speelde een cruciale rol in het verbeteren van de reputatie van deze wijnen, in het bijzonder bij het vestigen van de Cote-Rotie appellatie.

Jules Barge, geboren in een druiventelersgeslacht dat teruggaat tot 1860, schreef geschiedenis in de Côte Rôtie toen hij in 1929 wijnen in flessen van het domein op de markt bracht. Zijn illustere carrière eindigde in het begin van de jaren 1970, waarna hij de fakkel doorgaf aan zijn zoon Pierre. In hun tijd was het gebruikelijk om één enkele Classique Côte Rôtie te maken, waarbij wijnen uit de Côte Brune en Côte Blonde werden gemengd. In 1979 kwam Gilles Barge echter bij het familiebedrijf, geïnspireerd door het commerciële succes van zijn vaders opmerkelijke Côte Rôtie uit 1976. Hij bleef trouw aan de essentie van de familie traditie van wijnmaken, met de nadruk op gisting met hele clusters en het gebruik van voornamelijk neutrale, gerijpte vaten, met name demi-muids, voor het rijpingsproces. In 2019 nam Julien Barge officieel de leiding van het domein over en blies nieuw leven in zijn nalatenschap. Zijn toewijding aan innovatie en duurzaamheid is duidelijk terug te zien in zijn manier van wijnmaken. In 2016 stopte hij met het toevoegen van zwavel aan alle witte wijnen en koos hij voor een meer natuurlijke aanpak. Hij introduceerde ook schapen in zijn wijngaarden en stopte met alle onnatuurlijke behandelingen van de wijnstokken. Zijn partnerschap met het land en de wijnstokken vormt de kern van zijn wijnbouwfilosofie en levert consequent uitzonderlijke resultaten op.

De wijnbereiding op Domaine Gilles Barge bestaat uit gisting in tanks, gevolgd door malolactische gisting in vaten. De rijping vindt plaats in vaten van verschillende grootte, waaronder vaten van 228 liter, demi-muids van 550 liter en gebruikte eiken vaten van 12 tot 25 hectoliter. Nieuw eikenhout wordt spaarzaam gebruikt, voornamelijk voor noodzakelijke vervangingen. De vaten zijn meestal 2 tot 8 jaar oud of ouder, wat zorgt voor een genuanceerd en verfijnd rijpingsproces voor hun uitzonderlijke wijnen.

Domaine Gilles Barge heeft een gevarieerd aanbod van wijnen uit de Cote Rotie, St. Joseph en Condrieu, afkomstig van 8 hectare wijngaarden die voornamelijk eigendom zijn van het domein. Deze wijngaarden zijn strategisch gelegen op steile, rotsachtige, terrasvormige heuvelpercelen in prominente lieu-dits, waaronder Combard, Boucharey, Lancement en Chavanay. Sommige wijngaarden worden gehuurd van andere wijnboeren.

Een van de meest indrukwekkende wijnen uit het portfolio van Domaine Barge is de AOC Côte-Rotie - le Combard 2016. Deze wijn kreeg een indrukwekkende 94/96 beoordeling van Parker en een lovenswaardige 93 van Jeb Dunnuck. De jaargang 2012 kreeg ook veel lof, met een beoordeling van 93 van Wine Spectator.

Lees meer
Domaine Barge
Aan favorieten toegevoegd