Wijnen van Domaine Giraud

Domaine Giraud

Domaine Giraud is de trots van Pierre Giraud en zijn vrouw Mireille. Pierre is een afstammeling van de Armenier familie, die al meer dan 6 eeuwen wijn maakt in de Rhône. Mireille haar familie is al generaties lang de eigenaar van de dorpsdistilleerderij. Het is dan ook niet verrassend dat ze er samen voor hebben gekozen om deze ervaringen te bundelen en in 1974 Domaine Giraud op te richten. Hun twee kinderen, François en Marie, delen dezelfde passie en liefde voor wijn. Beide zijn afgestudeerd als oenoloog en sinds 1998 helpen ze mee in de wijngaard en kelder.

Ze begonnen destijds met een kleine vier hectare, maar inmiddels is dat uitgegroeid tot zo’n 35 hectare. Het terroir wordt gekenmerkt door een grove kiezelbodem. De kiezels absorberen gedurende de dag de warmte, die in de nacht wordt afgegeven en zo indirect bijdraagt aan het krachtige karakter van de wijn. De druivenrassen die worden verbouwd zijn: grenache (blanc), mourvèdre, syrah, clairette, bourboulenc en roussanne. De grenache stokken hebben een gemiddelde leeftijd van wel 100 jaar! Deze staan aangeplant op het plateau van La Crau en Pignan. Een andere belangrijke wijngaard is de lieu-dit Les Galimardes. In 2008 is Giraud overgestapt op biologische wijnbouw. De trossen worden met de hand geplukt en gelijktijdig geselecteerd op kwaliteit.

Het portfolio van Giraud bestaat uit zeven verschillende cuvées, waarvan vijf rode en twee witte wijnen. Châteauneuf-du-Pape Les Galimardes, Châteauneuf-du-Pape Grenaches de Pierre en Châteauneuf-du-Pape Tradition zijn de top cuvées van het wijnhuis. Voor de fermentatie worden zowel roestvrijstalen tanks als betonnen vaten gebruikt. De grenache en mourvèdre rijpen voor gemiddeld 18 maanden in betonnen vaten. Voor extra structuur laten ze de syrah rijpen in gebruikte Bordeaux barriques. De wijnen zijn intens, complex en hebben een fantastisch bewaarpotentieel.

De twee legendarische jaren van Domaine Giraud zijn: 2007 en 2010.

Lees meer
Domaine Giraud
Aan favorieten toegevoegd