Specialist-in-exclusieve-Franse-wijn Bordeaux-wijn Burgundy-wine Wijnstreken-Frankrijk Franse-wijnhuizen Rode-Franse-wijn Witte-Franse-wijn Champagne Franse-druivensoorten
Franse wijn

Franse wijn

Franse wijn wordt wel gezien als de traditioneel betere zo niet beste wijn ter wereld. Het wordt door wijnmakers dan ook vaak gebruikt als referentiekader voor de kwaliteit van hun eigen wijn. Best of Wines, specialist in exclusieve wijn, importeert Franse wijn al sinds 1907, vooral uit de Bordeaux en Bourgogne, aangezien deze traditioneel de mooiste wijnen voortbrengen.

De beste Franse wijnhuizen komen dan ook uit de Bordeaux en de Bourgogne, alhoewel er steeds meer topkwaliteit uit o.a. de RhoneLoire en Elzas komt. En dat vertaalt zich in de vraag van de consument, zowel rode als witte Franse wijn is enorm populair. Ook de druivensoort is steeds minder van belang als men voor exclusieve wijn gaat. De combinatie van de gekozen wijn en het te nuttigen gerecht, de wijn-spijs combinatie, speelt inmiddels ook een steeds grotere rol. 

En naast de witte en rode Franse wijn kennen we natuurlijk ook de mousserende Franse wijn: de Champagne.

Best of Wines: Specialist in exclusieve Franse wijn

Best of Wines geldt als een specialist in exclusieve wijn. Wereldwijd zoeken wij de beste wijnen en nemen deze in onze collectie op. Naast wijnen uit Europa zijn er overal ter wereld wijnen die zich kunnen meten met de beste wijnen uit Europa, ook als is hun zogenaamde fine & rare wine cultuur van veel recentere datum. Desalniettemin komen de wijnen met de fraaiste terroirkenmerken uit Frankrijk en dan met name uit de Bordeaux en de Bourgogne. En dat wordt wereldwijd ook (h)erkend: streken als Cote de Nuits, Cotes de Beaune, ChablisPauillac, Margaux, St. Estephe, St JulienPomerol en St Emillion genieten een enorme bekendheid. Wijndomeinen als Chateau Lafite Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Petrus, Chateau Cheval Blanc, Domaine de la Romanee Conti, Joseph Drouhin, Louis Jadot, Faiveley en Liger Belair kennen een wereldwijde afzetmarkt.

Bordeaux wijn

Wat mag Bordeaux wijn genoemd worden?

Een wijn mag een Bordeaux wijn genoemd worden indien de wijn uit een gebied komt dat de appelation Bordeaux heeft. En dat is een vrij groot gebied. Een appelation kan een algemene appelation zijn (appelation Bordeux Controlee) tot een zeer specieke (St Emillion Premier Cru Classe A). Een appelation geeft direct de potentiele kwaliteit van de wijn aan.

Hoe lang mag je Bordeaux wijn bewaren?

Bordeaux wijnen behoren tot de langst te bewaren wijnen ter wereld. De meeste wijnen zijn het beste in de eerste 5-10 jaar nadat ze gebottled zijn, sommige wijnen zijn pas op dronk na 10 jaar. Dat verschilt dus per wijn. Bij Best of Wines drinken we regelmatig Bordeaux wijnen die 30-100 jaar oud zijn. De meesten zijn nog steeds prachtig. De Chateau Lafite Rothschild 1870 was zelfs een van de meest indrukwekkende flessen die we ooit gedronken hebben.

Welke druif is de meest voorkomende in Bordeaux?

De meeste rode wijnen in de Bordeaux worden gemaakt van de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. En Malbec en Petit Verdot worden in kleine hoeveelheden gebruikt. Voor de witte wijnen zijn dat de druivensoorten Sauvignon Blanc en Semillion. Ook Muscat wordt beperkt gebruikt.

En het zal niet verbazen dat sommige van de duurste wijnen uit de Bordeaux komen. Een fles Petrus kost duizenden euro's, voor een Mouton Rothschild 1945 worden al tienduizenden euro's betaald en zeer oude zeldzame Bordeaux, zeker in groter formaat, passeert de honderdduizend euro. 

Bourgogne wijn

Bourgogne wijn

Grand cru wijnen, wat betekent grand cru?

Bourgogne wijn is een klasse apart. Maar ook een vak apart. Waar iedere wijnstreek ter wereld verschillende wijndomeinen kent met eigen wijngaarden waar wijn van wordt gemaakt, kent de wijnstreek Bourgogne wijngaarden die door meerdere wijndomeinen worden bewerkt: ieder domein maakt van zijn deel van de druiven zijn eigen wijn. Dus om te weten of een wijn potentieel goed is, is het niet voldoende om de appelation van een wijngaard te kennen. De producent is minimaal zo belangrijk. Oftewel: een Grand Cru wijngaard (Grand Cru wijngaarden zijn de beste wijngaarden) kan verschillende kwaliteiten wijn opleveren. 

Witte wijn Bourgogne Chardonnay, waarom is deze bij uitstek zo populair? 

Bourgogne wordt geroemd om zijn witte en rode wijnen en behoren tot de beste wijnen ter wereld. De witte wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Aligote (in zeer beperkte mate), de rode wijnen van de druivensoorten Pinot Noir en Gamay. De Chardonnay wijnen behoren tot de beste in hun soort door het terroir: de grondgesteldheid in combinatie met het perfecte klimaat voor de Chardonnay. De witte Aligote wijnen zijn eenvoudiger, omdat de druif minder complexe wijnen oplevert.

Grote wijnproducenten in de Bourgogne. Wat zijn negociants? 

Sommige wijndomeinen maken ook wijn van druiven die ze kopen van andere eigenaren. Deze zogenaamde negociants kunnen heel groot zijn: Louis Jadot en Joseph Drouhin zijn voorbeelden hiervan. Zij maken en verkopen zeer veel wijnen uit verschillende appelations en behoren tot de meest verkochte. Dit in tegenstelling tot domeinen die zeer klein zijn, zoals Liger Belair en J.F. Mugnier.

Wat zijn de duurste Bourgogne wijnen?

Misschien wel de duurste wijnen ter wereld komen uit de Bourgogne. Voor een fles Romanee Conti wordt meer als tienduizend euro betaald. Voor een oude fles uit een beroemd jaar, zeker in grootformaat, gaat de prijs al naar honderduizend euro. De reden van deze prijsstelling is dat de wijn zonder meer een van de mooiste wijnen ter wereld is en er worden maar een paar duizend flessen van gemaakt per jaar.

De Bourgogne kent rode en witte wijn maar vrijwel geen rosé wijnen. Ook dessertwijnen uit de Bourgogne zijn zeldzaam. De biologische wijnteelt is wel zeer aanwezig.

Wijnstreken Frankrijk

Wijnstreken Frankrijk

Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijnstreken in Frankrijk. Door op een gebied te clicken kan men naar de mooiste wijnen uit onze voorraad uit dat gebied gaan.

Bordeaux

Bourgogne

Elzas

Rhone

Provence

Loire

Champagne

Beste Franse wijnhuizen

Best of Wines verkoopt wijnen van de beste Franse wijnhuizen. Dus een kijkje in onze voorraad levert al heel veel informatie op. Maar het zal niet uitputtend zijn, want sommige wijnen zullen regelmatig uitverkocht zijn. Door onze decennialange relatie met vele wijnhuizen kunnen wij wijnen die uitverkocht zijn vaak zeer snel nieuw bevoorraden.

Een top 10 van Franse wijnhuizen of de beste Franse wijnen is niet te maken, het hangt ook zeer af van je specifieke smaak.En het hangt ook zeer van de soort wijn af: rode wijn, witte wijn, rosé wijn, mousserende wijn, dessertwijn.

Rode Franse wijn

Rode Franse wijn

Rode Franse wijn wordt gemaakt van een groot arsenaal aan druivensoorten. Iedere streek kent naast de populaire druivensoorten zijn eigen lokale druivensoorten. Maar de grootste gemene deler is de rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Grenache.

De volgende wijnhuizen kunnen worden gezien als voorbeelden van zeer gerenommeerde wijnhuizen van rode Franse wijn:

Chauteau Lafite Rothschild

Chateau Haut Brion

Chateau Cheval Blanc

Chateau Petrus

Domaine de la Romanee Conti

Meo Camuzet

Comte de la Vogue

Armand Rousseau

Etienne Guigal

Henri Bonneau

Witte Franse wijn

Witte Franse wijn

Witte Franse wijn wordt gemaakt van vele verschillende druivensoorten. Iedere streek heeft zo zijn eigen lokale druivensoorten. Maar de populairste witte wijnen worden gemaakt van ChardonnaySauvignon Blanc en in mindere mate Viognier.

De volgende wijnhuizen kunnen worden gezien als voorbeelden van zeer gerenommeerde wijnhuizen van witte Franse wijn:

Coche Dury

Domaine D'Auvenay

Domaine Leflaive

Didier Dagueneau

Trimbach

Zind Humbrecht

Chateau Haut Brion Blanc

Champagne

Champagne

Champagne wordt gemaakt van de druivensoorten pinot noir, pinot mineur en chardonnay. Champagne is een mousserende witte wijn en pinot noir en pinot mineur zijn blauwe druiven: kan dat? Jazeker, de blauwe druiven worden na de oogst direct geperst, zodat het vocht dat uit de druif komt de rode kleur niet kan krijgen. De meeste champagnes zijn blends van de drie soorten druivensoorten. Een Champagne alleen gemaakt van Chardonnay heet Blanc de Blancs, een Champagne gemaakt van blauwe druiven heet Blanc de Noirs.

De volgende wijnhuizen kunnen worden gezien als voorbeelden van makers van zeer gerenommeerde Champagne:

Krug

Moet et Chandon

Bollinger

Selosse

Salon

Franse druivensoorten en type gerecht

Franse druivensoorten en type gerecht

Best of Wines verkoopt Franse wijn sinds 1907. Vaak wordt ons gevraagd of wij culinaire suggesties hebben, dat wil zeggen of wij uitgelezen gerechten hebben bij speficieke wijnen. En die hebben wij zeker, maar een verrassing zal het niet zijn. Ook wij hebben culinaire avonden en combineren van wijn en spijs is aan de ene kant heel simpel en aan de andere kant heel moeilijk. 

De belangrijkste regels zijn van het internet te halen. Dus bij een goed stuk vlees past Cabernet Sauvignon, voor een wat eleganter stuk vlees Merlot, bij gevogelte past pinot noir, bij Chardonnay vis enzovoorts. Maar dat is algemeen, want de kracht van het gerecht, de kruidigheid en welke ingredienten er allemaal gebruikt worden spelen minimaal dezelfde rol. En dat geldt ook weer voor de wijn. Een hougelagerde Chardonnay past bij een heel ander gerecht dan een niet houtgelagerde. En een Bordeuux is een blend van enkele druivensoorten.

Belangrijkste regel is eigenlijk dat wijn en spijs in balans moeten zijn: de ene mag de andere niet overstemmen. De 1 + 1 moet geen 2 maar 3 zijn. Ze moeten elkaar versterken. Best of Wines kan altijd advies geven over de wijn: vrijwel zonder uitzondering hebben wij de wijnen gedronken die we verkopen. Dus we weten wat een impact de wijn bij een bepaald gerecht kan hebben.

Aan favorieten toegevoegd