Wijnen van Meo Camuzet

Meo Camuzet

Domaine Méo-Camuzet is een domein van wereldklasse dat ligt in het dorp Vosne-Romanée in de Côte d’Or (Bourgondië).


De naam is afgeleid van twee invloedrijke mannen in de geschiedenis van het domein. De eerste is: Ettienne Camuzet (1876 - 1946) die een aantal belangrijke wijngaardpercelen en het Château de Clos de Vougeot kocht, dat hij later doneerde aan de “Confrérie des Chevaliers du Tastevin”. De andere persoon is Jean Méo (van 1927), een neef van Ettienne Camuzet die het domein verkreeg in 1959.

De wijngaarden werden in die tijd door verschillende deelpachters overzien en de wijn werd in bulk verkocht. Een van die deelpachters was de legendarische Henri Jayer, die de 1er Cru "Cros Parantoux" op de kaart zette! (Het contract met de laatste deelpachter eindigde in 2007).

Het Domaine Camuzet werd in 1981 Domaine Méo-Camuzet en de eerste wijnen werden in 1983 in het domein gebotteld. Jean-Nicolas Méo, zoon van Jean Méo, leidt sinds 1989 het domein maar het was in het begin niet zeker of hij zou volgen in de voetstappen van zijn voorganger. Met de hulp van zijn vader en het oprechte advies van eerdergenoemde Henri Jayer, startte Jean-Nicolas met het creëren van zijn eigen methodes om wijn te vinifiëren.

Op de meeste wijngaarden wordt organisch gekweekt en de wijnen worden gerijpt op vat, geselecteerd door de vatenmaker François Frères. Het domein beschikt heden ten dage vijf hectare van superieure Grand Crus-percelen en acht hectare aan Premiers Crus, voornamelijk in Vosne-Romanée en Nuits-Saints-Georges. Jean-Nicolas startte in 2003 (samen met zijn zussen) een “société de négoce” of handelsbedrijf, genaamd Méo-Camuzet Frères et Soeurs om het aantal wijnen uit te breiden en te kunnen voldoen aan de grote vraag.

De topwijnen van Domaine Méo-Camuzet zijn: Richebourg Grand Cru (0,34 Ha), Vosne-Romanée 1er Cru “Cros Parantoux” (0,30 Ha) en Vosne-Romanée 1er Cru “Les Brûlées” (0,72 Ha).

Lees meer
Meo Camuzet
Aan favorieten toegevoegd