Wijnen van Faiveley

Faiveley

Domaine Faivelay is een van de grootste en meest bekende landgoederen in Bourgondië met wijngaarden in de "Côte de Nuits", "Côte de Beaune", "Côte Chalonnaise" en in "Chablis". De verschillende wijngaarden zijn beplant met Pinot Noir, Chardonnay en enkele Aligoté.

Het bedrijf is sinds 1825 gevestigd in Nuits-St-Georges en werd opgericht door Pierre Faiveley, hoewel zijn zoon Joseph Faiveley zijn naam aan het familiebedrijf gaf. Tegenwoordig leidt Erwan Faiveley (7e generatie) het domein, samen met zijn zus Eva die in 2014 bij het bedrijf is gekomen.

Sinds 2007 is de stijl van de verschillende wijnen aanzienlijk veranderd. De oude stijl Faiveley-wijnen kunnen zeer tannine en gesloten zijn, maar de nieuwe stijl wijnen zijn veel fruitiger zonder hun intensiteit te verliezen. De laatste decennia is er een grote uitbreiding van de wijngaarden geweest met enkele topaankopen in Meursault, Bienvenue-Bâtard Montrachet (Grand Cru) en Bâtard-Montrachet (Grand Cru) om het aandeel van de witte wijnen te vergroten.

Het domein bezit zelfs kleine percelen in twaalf verschillende Grands Cru, waaronder een minuscuul stuk in "Le Musigny" Grand cru van slechts 0,03 ha en de iconische "Corton Grand Cru - Clos des Cortons Faiveley" (3,02 ha), dat een 'monopole' is (exclusief eigendom van Domaine Faiveley). Verder bezitten ze percelen in 25 verschillende 1er Crus (zowel rood en wit), en diverse andere wijngaarden in Bourgondië voor een totaal van 115 ha.

Het bedrijf koopt ook druiven in van andere telers voor hun zakelijke handelaren. Om Domaine Faiveley in het kort te beschrijven: wijnmaken met respect voor traditie, maar met een moderne twist!

Lees meer
Faiveley
Aan favorieten toegevoegd