Wijnen van Chateau Haut Brion

Chateau Haut Brion

Château Haut-Brion
Als een van de oudste landgoederen in de Bordeaux, beslaat de geschiedenis van Haut-Brion bijna 500 jaar. In 1525 huwde de heer Jean de Pontac, Jeanne de Bellon. Als bruidsschat bracht zij het land van Haut Brion mee. Jean de Pontac plande op deze grond een nieuw landgoed en bouwde het château dat afgerond werd in 1549. Een van zijn erfgenamen, Arnaud de Pontac, was een expert in het verbouwen van wijnen, hij organiseerde dan ook proeverijen om aan te tonen hoe goed de wijn was en hoe goed de wijn kon rijpen.


In die tijd werd de wijn al verkocht als Haut-Brion, dit om zich te onderscheiden van de vrij normale “Graves”wijnen. De wijn werd al genoemd door zeer bekende personen zoals Samuel Pepys (“Ho-Bryan”) en Thomas Jefferson. De wijnen van Haut-Brion werden in die tijd al geroemd voor de uitstekende kwaliteit en unieke karakter. Bijzonder aan de wijn is ook dat de wijn al vanaf 1750 werd gebotteld op het château.


Voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 vroeg keizer Napoleon III om een classificatie voor de wijnen uit Bordeaux die op de tentoonstelling te zien waren. Tijdens deze classificatie van Bordeauxwijnen werd Haut-Brion vervolgens geëerd als “Premier Grand Cru”(de hoogste classificatie), samen met Lafite, Margaux and Latour. Het was tevens ook de enige château van de Premier Grand Cru’s dat niet gesitueerd is in de “Girondestreek”.

Aan het einde van de 19e eeuw krijgt Bordeaux te maken met verschillende ziektes in de wijngaarden als meeldauw en phylloxera. Hierdoor besluit het landgoed om alle ranken te enten en te herplanten op een resistente Amerikaanse onderstam. De herplanting van de wijngaarden van Haut-Brion werd voltooid in 1900.


In 1933 kwam de succesvolle Amerikaanse bankier Clarence Dillon naar de Bordeauxstreek om een top château te kopen. Ondanks dat châteaux als Cheval-Blanc en Margaux ook te koop stonden (door de wereldwijde economische depressie), werd het château Haut-Brion.

In 1958 introduceerde château Haut-Brion een iconisch nieuw model fles (gemodelleerd naar oude decanters) die ze tot aan de dag van vandaag nog gebruiken. Naast een “tweede wijn” genaamd “Le Clarence de Haut-Brion” (en voor 2007: Bahans de Haut-Brion), produceren ze ook een witte wijn “Château Haut-Brion Blanc”, geproduceerd in een zeer beperkte oplage.

De rode wijnen vertonen een grondachtige rijkheid gecombineerd met een zijdezachtheid en concentratie, terwijl de witte wijn wordt gezien als een van de beste witte wijnen geproduceerd in Bordeaux. De Haut-Brion Blanc heeft een bepaalde rijkdom aan smaken die vaak wordt vergeleken met die van Le Montrachet Grand Cru in Bourgondië.

Zowel de rode als de witte wijnen kunnen tot wel 30+ jaar meegaan. Druivensoorten die worden gebruikt in de rode wijn zijn: Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (37%) en Cabernet Franc (18%). Voor de witte wijn worden Sauvignon Blanc (53%) en Sémillon (47%) gebruikt.


Legendarische oogsten van Haut-Brion zijn: 1926, 1928, 1929, 1945, 1953, 1955, 1959, 1961, 1982, 1989, 1990, 1998, 2000, 2005, 2009, 2010 en 2015.

Lees meer
Chateau Haut Brion

Wijnen van van Chateau Haut Brion

 |  Chateau Haut Brion  |  La Clarté de Haut Brion  |  Le Clarence de Haut Brion
Aan favorieten toegevoegd