De beste wijnen uit de Provence

De ideale vakantieregio van Frankrijk: veel zon, zee en rosé. Maar de provence biedt meer. Naast het prachtige binnenland zijn er ook steeds mooiere rode en witte wijnen te ontdekken.

De Provence beslaat verschillende departementen, van Avignon tot aan de Middellandse Zee en van Arles tot aan de Italiaanse grens. Door de uitgestrektheid zijn er veel verschillende landschappen te vinden, van lage plateaus tot bergen met steile hellingen.

Het klimaat is zeer aangenaam: mild en grotendeels subtropisch. De bodem is zeer gevarieerd, je kunt hier bijna elke denkbare ondergrond tegenkomen. Van leem tot zand, van kiezel tot graniet.

In de Provence worden verschillende druivensoorten verbouwd: de blauwe druiven carignan, cinsault, grenache, mourverdre en tibouren. En de witte druiven clairette, semillon, ugni blanc en rolle. Daarnaast is er een opkomst van syrah en cabernet sauvignon.

Bandol en Palette bieden uitzonderlijke wijnen. Domaine de Trevallon uit de Coteaux D'Aix de Provence biedt ook altijd zeer fijne wijnen die zeer lang bewaard kunnen worden.

Maar de Provence staat natuurlijk vooral bekend om zijn roséwijnen. Domaine Ott en Chateau D'Esclans behoren tot de bekende roséwijnen van zeer goede kwaliteit.

Alle wijnen uit Provence
Provence

De geschiedenis van wijnen uit de Provence

De wijngeschiedenis van de Provence beslaat meer dan 2600 jaar. Hun erfenis begint als de eerste Romeinse provincie buiten de grenzen van Italië, waar Feniciërs, Grieken en andere oude beschavingen zich vestigden. De druivenproductie breidde zich uit vanaf de late middeleeuwen. 

Het terroir van Provence wijnen

De Provence ligt langs de Franse kust in het zuidoosten en heeft een mediterraan klimaat. Het vertoont een opmerkelijke diversiteit, met bijna alle denkbare oppervlakken, van leem tot zand, van kiezels tot graniet. Wijngaarden zoals Château Barbanau liggen op grote hoogten van meer dan 300 meter boven de zeespiegel. Met glooiende landschappen en geen kustvlakten, strekt het zich uit van de uitgestrekte Rhône tot aan de zee. Waar rivieren naar het westen afbuigen, neemt de invloed van de zee af, terwijl imposante bergkammen de Mistral-wind versterken. Waterschaarste is een risico ondanks de kustlijn en wordt onder andere aangepakt door een ingewikkeld kanalensysteem.

Lange droge zomers verlichten de zorgen over rot en wijnstokziekten voor de meeste telers, maar de rijping van rode druiven kan een uitdaging zijn vanwege het lange groeiseizoen. Het klimaat in de regio wordt bepaald door winden zoals de mistral, wat schimmelziekten voorkomt. Er is een risico op schade aan druiven en wijnstokken door hevige voorjaars- en najaarsstormen te midden van een verder gunstige zomer.

De druiven van Provence wijnen

De Provence produceert een grote verscheidenheid aan druiven, waaronder Clairette, Semillon, Ugni Blanc en Rolle voor witte wijnen. Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Tibouren nemen het over voor rode en ook roséwijnen. Er is ook een groeiende aanwezigheid van cabernet sauvignon en syrah.

Klassieke variëteiten zoals Barbaroux (de Barbarossa van Sardinië), Calitor en Carignan maken plaats voor commerciële variëteiten zoals Syrah, Grenache en zelfs Cabernet Sauvignon, in navolging van een trend in het nabijgelegen Languedoc-Roussillon. Tegelijkertijd bleven lokale druiven zoals Vermentino (of Rolle genoemd door de lokale bevolking), Tibouren en Mourvèdre populair.

De classificaties van Provençaalse wijnen

Bijna alle wijnproductie van de regio is afkomstig van 4 regionale appellations, namelijk Coteaux d'Aix en Provence, Coteaux de Pierrevert, Coteaux Varois en Provence en Côtes de Provence. De andere appellations zijn Les Baux-de-Provence, Bandol, Ballet, Cassis, Palette, die AOC's zijn die een of meer gemeenten omvatten.

De appellations zijn:

  • Coteaux d'Aix en Provence (AOC) Deze regio staat op de tweede plaats en heeft veel last van de Mistral. De wind draagt bij aan het unieke karakter van de Provençaalse wijnen en beïnvloedt factoren zoals de rijping van de druiven en het beheer van de wijngaarden. De kwaliteit varieert enorm, van gewoon tot uitzonderlijk, met gerenommeerde domeinen als Revelette en Vignelaure die er bovenuit steken.
  • Côtes de Provence (AOC): dit gebied heeft een nog diverser landschap met zich ontwikkelende subzones zoals Sainte-Victoire. Het staat bekend om zijn lage opbrengsten en aparte druiven, met name Mourvèdre. Het is zowel de grootste AOC als de grootste wijnproducent van de provincie.
  • Coteaux Varois en Provence (AOP): deze locatie in het midden van de Provence waar talrijke meso-klimaten te vinden zijn door het bergachtige terrein. Het beslaat het achterland ten noorden van Toulon en heeft hooggelegen wijngaarden. De productie van witte wijn is voornamelijk gebaseerd op de druivensoort Rolle, maar de productie van rosé, gemaakt van Cinsualt, Mourvedre, Grenache en Syrah, viert hoogtij.

 



Aan favorieten toegevoegd