De beste Loire wijnen

De langste rivier van Frankrijk is de Loire. In midden Frankrijk richting de monding van de rivier in de Atlantische oceaan ligt de Loire vallei die een aaneenschakeling van wijngebieden bevat: Pouilly sur Loire, Sancerre, Touraine, Vouvray, Anjou en Saumur.

Aangezien de gebieden wat verder uit elkaar liggen is de bodemsamenstelling en het klimaat verschillend. De wijnen hebben daarom ook per regio hun eigen karakter.

Enkele van de bekendste en beste Loire wijnen komen van producenten als Dagueneau, Clos Rougeard en Baron de Ladoucette.

De druivenrassen van de Loire

De Loire kent ook tal van druivensoorten: Auvernat Blanc (Chardonnay), Auvernat noir (pinot noir), Breton (Cabernet Franc), Chasselas, Malbec, Gamay, Malvoisie, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc.

Chenin blanc
Net als de riesling is ook de chenin blanc een veelzijdige druif die droge tot zeer zoete wijnen kan opleveren. De druivensoort wint snel aan populariteit en wordt ook vaak in blends met andere druivensoorten gebruikt.
Smaak
Wanneer de druif is verbouwd in koele klimaten dan smaken de chenin blanc-wijnen fris. Ze hebben een hoge zuurgraad. De smaakelementen die overheersen zijn citrusfruit en fl oraal (bloemen). Van de chenin blanc-druif wordt ook zoete(re) wijn gemaakt met aroma’s van perzik, honing en geroosterd brood.
Overig
In Zuid-Afrika wordt deze druif zeer veel geteeld; daar wordt hij ‘steen’ genoemd. De prijs-kwaliteitverhouding van chenin blanc-wijnen is goed. Er zijn zeer goede wijnen te verkrijgen voor zeer acceptabele prijzen.

Gamay
De gamaydruif staat voor de Beaujolais. Van eenvoudige beaujolais primeur-wijnen tot prachtige cru-wijnen. De beste beaujolais cru-wijnen kunnen lang rijpen. Naast de Loire wordt in de rest van de wereld de gamaydruif weinig geteeld.
Smaak
In gamaywijnen komt met name rood fruit (aardbei, framboos) met wat fl orale tonen naar voren en door speciale gistingsmethoden vaak ook banaan. Vooral de frisheid en fruitigheid is kenmerkend voor gamaywijnen.
Overig
De meer eenvoudige gamaywijnen worden vaak licht gekoeld gedronken (14 tot 16 graden Celsius).

LoireTop Wijnen in Loire

All wines in Loire
Aan favorieten toegevoegd