De beste Rhône wijnen

De Rhône-regio heeft twee specifieke delen met een eigen karakter. Het meest noordelijke deel heeft wijngaarden dicht bij de rivier de Rhône, terwijl het zuidelijke deel zijn wijngaarden tientallen kilometers verwijderd heeft van de oevers van de rivier. Net als de Bourgogne heeft ook deze regio een wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd.

De noordelijke Rhône staat vooral bekend om zijn Côte-Rôtie, Cornas en Hermitage wijnen. Hier worden enkele van de beste wijnen ter wereld gemaakt. Het zuidelijke deel staat vooral bekend om de Côte du Rhône en Châteauneuf-du-Pape wijnen.

Er is een grote variëteit aan druiven in de Rhône, waarvan de Shiraz, Grenache, Cinsault, Mourvèrde, Muscat, Viognier, Marsanne en Rousanne het bekendst zijn.

Producenten in Rhone

Alain Paret  |  Auguste Clape  |  Bernard Chave  |  Boisrenard  |  Bosquet des Papes  |  Cave de Tain  |  Chapelle Saint Theodoric  |  Chapoutier  |  Chateau Cabrieres  |  Chateau de Beaucastel  |  Chateau de Charbonniere  |  Chateau de la Gardine  |  Chateau de la Nerthe  |  Chateau de Saint Cosme  |  Chateau Pegau  |  Chateau Pesquié  |  Chave  |  Chave Selection  |  Chimere  |  Clos des Papes  |  Clos du Mont Olivet  |  Clos Saint Jean  |  Comte de Lauze  |  Cuilleron  |  Delas  |  Domaine Barge  |  Domaine Bois De Boursan  |  Domaine Chamfort  |  Domaine Chante Cigale  |  Domaine Charvin  |  Domaine de Beaurenard  |  Domaine de Cristia  |  Domaine de Durban  |  Domaine de Ferrand  |  Domaine de la Janasse  |  Domaine de la Mordoree  |  Domaine de la Vieille Julienne  |  Domaine de Remizieres  |  Domaine de Saint-Prefert  |  Domaine des Bernardines  |  Domaine du Clos du Caillou  |  Domaine du Grand Tinel  |  Domaine du Pegau  |  Domaine du Tunnel  |  Domaine du Vieux Lazaret  |  Domaine du Vieux Telegraphe  |  Domaine Eric et Joel Durand  |  Domaine Ferrando  |  Domaine Giraud  |  Domaine Grand Veneur  |  Domaine Jamet  |  Domaine la Barroche  |  Domaine la Consonniere  |  Domaine le Haut Lieu (Gaston Huet)  |  Domaine Maby  |  Domaine Marie et Pierre Benetière  |  Domaine Porte Rouge  |  Domaine Pradelle  |  Domaine Saint Patrice  |  Domaine Santa Duc  |  Domaine vincent Paris  |  Gangloff Yves  |  Gramenon  |  Guichard-Potheret  |  Guigal  |  Henri Bonneau  |  Henri Maire  |  Jaboulet Aine  |  Jean Michel Gerin  |  Jean Michel Stéphan  |  Jean-Luc Colombo  |  L'Anglore  |  La Ferme du Mont  |  La Nerthe  |  Lafoy Jocelyn & Yves  |  Le Vieux Donjon  |  Les Cailloux (Lucien et Andre Brunel)  |  Les Vins de Vienne  |  Louis Mousset  |  Marcoux  |  Matthieu Barret  |  Michel & Stephane Ogier  |  Michel Grisard  |  Noel Verset  |  Ogier  |  Pierre Gonon  |  Pierre Usseglio  |  Quiot  |  Rayas  |  Rene-Jean Dard & Francois Ribo  |  Robbers van den Hoogen  |  Roger Sabon  |  Rostaing  |  Rotem & Mounir Saouma  |  Santa Duc Selections  |  Stephane Ogier  |  Thierry Allemand  |  Xavier Gerard  |  Xavier Vignon  |  Yann Chave
Alle wijnen uit Rhone
Rhone

De geschiedenis van Rhône wijnen

Net als de Bourgogne heeft ook deze regio een wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Romeinse teeltinspanningen, waaronder de befaamde pauselijke wijngaard onder paus Clemens V in Avignon, en Griekse en Romeinse invloeden verrijkten de wijnbouw al meer dan 2000 jaar geleden, gaven vorm aan terrasvormige wijngaarden en zorgden voor de continuïteit van de wijnbouw na de ondergang van het Romeinse Rijk.

De uitbreiding van de wijngaarden door paus Clemens V in 1309 leidde tot de geboorte van de Côtes du Rhône-wijnen, die zelfs na de terugkeer van het pausdom naar Rome in 1378 bleven bestaan. Ondanks uitdagingen zoals de uitbraak van phylloxera in de 19e eeuw, hield de regio stand, met als hoogtepunt de formele erkenning van Côtes du Rhône als AOC in 1937, waarmee de gewaardeerde status werd bevestigd. De daaropvolgende oprichting van Côtes du Rhône Villages (AOC) in 1967 benadrukte nog meer het erfgoed van de wijnbouw in de regio.

Het terroir van wijnen uit de Rhône

De Rhône regio is onderverdeeld in twee verschillende subregio's, elk met zijn eigen onderscheidende wijnbouwpraktijken. In het noorden, gekenmerkt door heuvelachtig terrein en wijngaarden op hellende terrassen, bieden de hoogtes bescherming tegen de Mistral-winden. De druiven worden meestal met de hand geoogst, wat bijdraagt aan de zeldzaamheid en de wenselijkheid van de noordelijke wijnen. Dit gebied heeft een continentaal klimaat.

Het zuiden daarentegen heeft een mediterraan klimaat en een vlakker terrein, waardoor de wijngaarden meer blootgesteld zijn aan de koude winden van de Mistral. Hier worden de druiven voornamelijk machinaal geoogst. Hoewel sommige wijnen, zoals de Châteauneuf-du-Pape, een uitstekend bewaarpotentieel hebben, kunnen de meeste wijnen het best jong gedronken worden.

Rhônedruivenrassen

In de Rhône worden veel druivensoorten gebruikt. De bekendste blauwe druiven zijn Syrah, Grenache en Mourverdre. De meest voorkomende witte druiven zijn Viognier, Marsanne, Roussane en Muscat.

Syrah

De syrahdruif wordt in Australië shiraz genoemd. Deze druif groeit vooral in warme en zonnige streken. De syrahdruif geeft zeer krachtige, geconcentreerde en fruitige wijnen en is moeiteloos te combineren met de meeste gerechten. Aan deze druif is ook een deel van zijn populariteit te danken.

Smaak
De wijnen zijn fruitig. Afhankelijk van de rijpheid van de wijn komt rood fruit (framboos) of zwart fruit (braam) naar boven. Kenmerkend is ook veel kruidigheid (bv. peper en kruidnagel) en donkere (chocolade, rook), dierlijke (leer) en chemische (rubber) elementen. De syrahdruif kan heel verschillende en complexe wijnen voortbrengen.

Andere
De druiven worden op vele manieren gebruikt. In de Rhône produceert deze druif erg beroemde en dure wijnen (Côte Roti). De syrahdruif wordt ook gebruikt in Chateauneuf du Pape, gemengd met vele andere druivensoorten. Op het zuidelijk halfrond wordt de wijn soms gemengd met cabernet sauvignon, wat zeer indrukwekkende en complexe wijnen kan opleveren.

Grenache

De grenache-druif wordt in Frankrijk vooral in het zuiden verbouwd. In Spanje heet deze druif garnacha; daar is het de meest aangeplante druif. Deze druivensoort heeft veel warmte en zon nodig. Hij heeft van nature veel suikers, waardoor de grenachewijnen veel alcohol kunnen bevatten. De grenache druif wordt vaak gebruikt in combinatie met andere druivensoorten en is een populaire druivensoort voor het maken van rosé.

Smaak
De wijnen worden gekenmerkt door rood fruit, zwart fruit en kruidigheid (peper, kaneel).

Viognier

Deze druif wordt voornamelijk gebruikt in de noordelijke Rhône-streek, maar de verspreiding van dit druivenras gaat snel. De viognier is geen gemakkelijk te telen druif. De opbrengst per hectare is laag en de druiven zijn gevoelig voor rotting. De druif is niet geschikt voor lange rijping. De viognierdruif wordt ook gebruikt in blends van rode wijnen, om de rode wijn extra flexibiliteit te geven.

Smaak
De wijnen zijn vol en rond, er is veel concentratie. De wijn kan ook veel alcohol ontwikkelen en heel eigen aroma's hebben van wit fruit (peer), tropisch fruit en gedroogd fruit (abrikoos) in oudere wijnen.

Classificaties van Rhônewijnen

Er zijn meer dan 30 verschillende AOC appellations in de Rhône regio, waarvan de volgende drie tot de bekendste wijngebieden behoren:

  • De Côtes du Rhône (AOC): vertegenwoordigt dorpen die erkend zijn voor hun uitzonderlijke wijnkwaliteit. Om het label van deze AOC te mogen dragen, moeten rosé en rode wijnen minimaal 40% Grenache bevatten. Dit wordt verdubbeld voor witte wijnen, maar kan variëren tussen specifieke druivensoorten, zoals Clairette, Grenache Blanc, Viognier, Roussanne, Marsanne en Bourboulenc.
  • Châteauneuf-du-Pape (AOC): staat tot 19 druivensoorten toe. Naburige regio's staan nog meer variëteiten toe. Châteauneuf-du-Pape is de wijn waar de Rhônevallei vooral bekend om staat, maar wordt ook geroemd als de belangrijkste rode wijn van de zuidelijke Rhône.
  • Gigondas (AOC): bevat voornamelijk grenache noir, samen met een klein aantal andere toegestane druivensoorten.

Wat zijn de beste wijnen uit de Rhône?

De beste wijnen uit de Rhône komen uit twee gebieden: de Noordelijke Rhône (Hermitage) en de Zuidelijke Rhône (Chateauneuf du Pape). De vraag wat de beste wijn is, is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van de smaak. Maar ook of het een witte of rode wijn is, De beste producenten of de producenten die het meest bekend staan om hun kwaliteitswijnen zijn Chapoutier, Jaboulet Aine, Guigal, Henri Bonneau, Clos de Caillou en Rayas.



Aan favorieten toegevoegd