Ook al is Roberto Voerzio nog niet zo heel lang actief als wijnproducent, is het een van de meest bekende wijnproducenten in Piemonte, Italië. De wijnen van Roberto Voerzio staan vooral bekend om hun rijke smaken met minder sterke tonen van tannine, zoals bijvoorbeeld de zeer bekende Roberto Voerzio Barbera d'Alba Riserva Vigneto Pozzo dell'Annunziata 1998, een krachtige en rijke rode wijn die zeer goede beoordelingen heeft ontvangen van internationale reviewers!
Het geschiedenisverhaal van Roberto Voerzio begon in 1986, toen een jongeman genaamd Roberto Voerzio vijf hectare landgoed in la Morra erfde van de wijngaard van zijn vader. Dit kleine stadje ligt in de Langhe, een district dat bekend staat om zijn vele historische wijngaarden. Het landgoed van het wijnhuis beslaat een stuk grond van ongeveer negen hectare, wat voorzien is van met name Nebbiolo-wijnstokken, gevolgd door Barbera, Merlot en Dolcetto. Een opvallende eigenschap van Roberto Voerzio is dat dit wijnhuis niet alleen de reguliere 0,75 liter flessen bottelt, maar ook zeer grote wijnflessen met een inhoud van maar liefst 12 liter uitbrengt.
Roberto Voerzio produceert vijf verschillende soorten wijn: de Barolo; Dolcetto d'Alba; Barbera d'Alba; Langhe; en de blend genaamd Vigna Serra. De wijngaarden wordt onderhouden volgens een biodynamische methodiek. De wijnstokken worden bemest met koeienmest, zonder inbegrip van chemische bestrijdingsmiddelen, en wanneer de druiven de juist leeftijd hebben bereikt worden ze handmatig geoogst. De eerste 50% van de druiven wordt geoogst in juli en in augustus vindt een tweede verdunning plaats. Het fermentatieproces wordt gedurende 10 tot 30 dagen uitgevoerd in roestvrijstalen tanks. Een uitzondering hierop is de Dolcetto, die wordt gefermenteerd in houten vaten. Na het fermenteren wordt een kleine hoeveelheid sulfieten toegevoegd, waarna de wijnen ongefilterd worden gebotteld.
Lees meer