Het wijngoed Aldo Conterno ligt in Bussia van Monforte d'Alba, in het hart van het Barolo wijngebied.
De voorouders van Aldo Conterno emigreerden in de 19e eeuw naar Zuid-Amerika (Argentinië), maar keerden wegens familieomstandigheden terug naar Italië. Terug in Monforte d'Alba begon Giuseppe Conterno met de productie van lokale wijn, bijgestaan door zijn zoon Giovanni. Hij verhoogde de wijnproductie voor de verkoop in Italië en Amerika. De vraag uit de markt bracht hen ertoe een Barolo te creëren, die maar van uitstekende kwaliteit zou zijn en elke andere barolo zou overtreffen, uitsluitend geproduceerd uit de beste wijnjaren, die lang konden rijpen. Deze eerste Barolo riserva werd gebotteld in de jaren 1920.
Eind jaren dertig nam zijn zoon Giacomo het landgoed over en zette de traditie van de familie voort. Giacomo's zonen, Giovanni en Aldo, assisteerden hem. Aldo vertrok in 1950 naar Amerika met het doel een eigen wijnmakerij op te zetten. Na thuiskomst namen Giacomo's zonen in 1961 het hele bedrijf over.
Aldo's ervaring in Amerika (die 5 jaar duurde) wakkerde de wens aan om zijn eigen bedrijf te beginnen, waardoor hij in 1969 het wijnhuis "FAVOT" kocht en het domein "PODERI ALDO CONTERNO" oprichtte. Op dit moment leiden de drie zonen van Aldo, Franco, Stefano en Giacomo, het wijnhuis en zetten de traditie van de familie voort.
Poderi Aldo Conterno vinifieert alleen de druiven die afkomstig zijn van de eigen wijngaarden, de wijngaarden meten in totaal 25 hectare. De bodem, op een hoogte van ongeveer 400 meter, ligt op het zuiden en zuid - westen en bestaat uit klei, kalksteen en zand.
De opbrengsten zijn zeer laag met een productie van ongeveer 80.000 flessen per jaar.
De oogst gebeurt handmatig met een zeer strenge selectie van de druiven. Volgens de familietraditie worden de rode wijnen nooit gefilterd of geklaard.
Het vlaggenschip is de Granbussia, die door wijnjournalisten en wijnliefhebbers hoog wordt gewaardeerd. Hij is afkomstig van de beste Bussia-wijngaarden in Monforte d'Alba, het zeer gewaardeerde hart van de Barolo-regio.
Granbussia wordt gemaakt van een blend van drie verschillende historische Bussia crus: de Romirasco, Cicala en Colonnello wijngaarden. De wijn wordt gerijpt (30 maanden+) en nog eens zes jaar gerijpt. Alleen in de beste jaren wordtdeze wijn, die de beste Bussia vertegenwoordigt, geproduceerd.
Lees meer