De beste wijnen uit Piemonte

Piemonte is een heuvelachtig gebied met mistvlagen, bossen waar truffels worden gevonden en afgewisseld met rustieke dorpjes. Het grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. Zoals de naam al zegt, ligt het aan de voet van de bergen in de Alpen. Het heeft een continentaal winterklimaat, dus het is kouder dan bijvoorbeeld Bordeaux, terwijl het op dezelfde geografische hoogte ligt. Het regent er ook minder.

Piemonte is de enige plek waar de nebbiolo druif zich echt thuis voelt. Piemonte staat dan ook bovenaan de lijst als het gaat om het totaal aantal aangeplante hectares ter wereld van deze druivensoort. Piemonte en nebbiolo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De beste wijnen uit Piemonte worden gemaakt van de nebbiolo druif, maar de Barbera druif is het meest aangeplant. De Barbera druif levert ook verrassend goede wijnen. Daarnaast is de Dolcetta een veelgebruikte druif en wordt er ook een mousserende wijn gemaakt, de Asti Spumante, van de Muscat druif. De beste Italiaanse wijnen worden onder andere gemaakt in Piemonte.

Piemonte staat voor de meeste mensen synoniem voor rode wijn. Maar de moussererde en witte wijnen moeten zeker niet onderschat wordne. De Dolcetta is een veelgebruikte druif en van de muskaatdruif wordt een mousserende wijn gemaakt, de Asti Spumante.

Producenten in Piemonte

abbona  |  Accomasso  |  Albino Rocca  |  Aldo Conterno  |  Andrea Oberto  |  Attilio Ghisolfi  |  Azelia di Luige Scavino  |  Azienda Agricolo Sukula  |  Bartolo Mascarello  |  Bersano  |  Boroli  |  Braida  |  Bruno Giacosa  |  Burlotto  |  Cappellano  |  Carlo Giacosa  |  Cascina Ballarin  |  Cascina Cucco  |  Cascina Pastori Colombo  |  Castello di Neive  |  Cavalotto  |  Ceretto  |  Cesare Bussolo  |  Contratto  |  Cordero di Montezemolo  |  Damilano  |  Domenico Clerico  |  Elio Grasso  |  Elvio Cogno  |  Enrico Serafino  |  Fantino Conterno  |  Filippo Sobrero  |  Fontana Saverio  |  Fontanafredda  |  Francesco Rinaldi  |  Francesco Sobrero  |  Franco Fiorina  |  Fratelli Alessandria  |  Fratelli Barale  |  Fratelli Giacosa  |  Fratelli Oddero  |  Gaja  |  Giacomo Borgogno  |  Giacomo Brezza  |  Giacomo Conterno  |  Giacosa Donato  |  Gianfranco Alessandria  |  Gianni Voerzio  |  Giovanni Canonica  |  Giovanni Corino  |  Giovanni Manzone  |  Giovanni Rosso  |  Giuseppe Cortese  |  Giuseppe Mascarello  |  Giuseppe Rinaldi  |  Guido Rivella  |  La Ca Nova  |  La Morandina  |  La Spinetta  |  Lalu  |  Lodali  |  Luciano Sandrone  |  Luigi Baudana  |  Luigi Calissano  |  Luigi Einaudi  |  Luigi Oddero  |  Marcarini  |  Marchesi Alfieri  |  Marchesi di Barolo  |  Marchesi Villadoria  |  Massolino  |  Mauro Molino  |  Michele Chiarlo  |  Nada Fiorenzo  |  Nervi Conterno  |  Oddero  |  Orlando Abrigo  |  Paolo Scavino  |  Parusso  |  Pelissero  |  Pico Maccario  |  Pio Cesare  |  Pio Maccario  |  Pira E. e Figli  |  Pira Secondo  |  Poderi Colla  |  Produttori del Barbaresco  |  Prunotto  |  Renato Ratti  |  Rivella Serafino  |  Roagna  |  Roberto Voerzio  |  Scanavino  |  Tenuta Cerequio  |  Tenute Cisa Asinari marchesi di Gresy  |  Terra di Barolo  |  Travaglini  |  Trediberri  |  Vajra  |  Vietti
Alle wijnen uit Piemonte
Piemonte

Barolo en Barbaresco

Piemonte heeft wereldwijde erkenning gekregen voor het maken van enkele van de beste wijnen. Bijna zonder uitzondering zijn dit Barolo of Barbaresco wijnen.

Om Barolo genoemd te worden, moet een wijn aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de wijn uit één van de 11 gemeenten komen en moet de wijn minimaal 38 maanden rijpen, waarvan minimaal 18 maanden op hout. Voor een Riserva is het minimum zelfs 62 maanden en ook 18 maanden op hout. De bekende cru wijngaarden in dit gebied zijn onder andere: Cannubi, Brunate, Vignarionda, Monprivato, Bricco Boschis, Bussia en Lazzarito.

Naast Barolo geniet ook Barbaresco wereldwijde bekendheid. Het Barbaresco-gebied ligt ten noordoosten van de stad Alba, waar Barolo net ten zuidwesten ervan ligt. In de Barbaresco regio is de temperatuur net iets hoger, waardoor de druiven sneller rijpen en eerder worden geoogst dan in het zuidwesten. Ook bevat de bodem in Barbaresco meer zand, waardoor de wijnen hier net iets lichter van textuur zijn. Tot slot zijn ook de voorgeschreven regels voor vinificatie iets anders. Een Barbaresco heeft een kortere minimale rijping, namelijk minimaal 26 maanden waarvan minimaal 9 maanden op hout. Voor een Riserva is dit minimaal 50 maanden en 9 maanden op hout.

Barbaresco en Barolo zijn verschillende wijnen. Barbaresco heeft een lichtere structuur en rijpt sneller dan Barolo. Barbaresco onderscheidt zich door zachtere tannines en een zachter mondgevoel en wordt vaak "koningin" genoemd, terwijl Barolo, bekend om zijn robuustheid, als "koning" wordt geprezen.

 

Nebbiolo

Nebbiolo is een van de oudste druivenrassen van Italië. Het dankt zijn naam aan het Italiaanse woord Nebbia, wat mist betekent en een typisch fenomeen is in Piemonte. De druif houdt van warmte en heeft die nodig. De kleur is lichter, meer in de richting van Pinot Noir en de tannines en het alcoholpercentage kunnen hoog zijn. De zuurtegraad is ook hoger dan gemiddeld.

Smaak
Nebbiolo valt vooral op door zijn bouquet. Het is complex, sterk aromatisch met naast mooi rood en zwart fruit ook veel florale elementen (roos, viooltjes). Ook typisch zijn de niet-fruit- en bloemgerelateerde elementen zoals potlood, teer, rook, aarde.

Classificaties van wijnen uit Piemonte

Piemonte staat bekend om kwaliteit en produceert meer wijnen dan welke andere regio dan ook met DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste wijncertificering van Italiƫ. Piemonte heeft meer dan 50 verschillende wijngebieden.

De diverse wijnen van Piemonte bieden een rijk smakenpalet en nodigen wijnliefhebbers uit om de essentie van deze opmerkelijke Italiaanse regio te proeven. Er zijn slechts een tiental druivensoorten die de belangrijkste wijnen van de regio benadrukken, ondanks de vele en complexe regionale namen.

Wat zijn de beste wijnen uit Piemonte?

Barolo en Barbarsco kunnen lang rijpen. De wijnen van hogere kwaliteit hebben hun beste drinkmoment minstens 10 jaar na de oogst. Deze wijnen kunnen dus gemakkelijk meer dan 30 jaar bewaard worden: Barolo en Barbaresco zijn krachtige wijnen met veel tannines en een hoge zuurgraad. Jarenlange flesrijping laat de wijn zich verder ontwikkelen en de tannines worden aangenamer.

De beste jaargangen van de afgelopen 40 jaar zijn: 1982, 1985, 1989, 1990, 1996, 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015, 2016 en 2019.

Bij Best of Wines is er altijd voorraad van oude tot zeer oude Barolo en Barbaresco, zoals wijnen uit de jaren '50, '60 en '70. Deze wijnen zijn vaak nog erg goed tot zeer goed. Deze wijnen zijn vaak nog heel goed te drinken.

Wat zijn de duurste wijnen uit Piemonte?

Dat heeft alles te maken met de kwaliteit, populariteit en beschikbaarheid van de wijnen. Vooral oude riserva wijnen kunnen een hoge waarde vertegenwoordigen.

Enkele van de duurste Barolo en Barberesco wijnen zijn:

Wat zijn de beste wijnhuizen van Piemonte?

Het antwoord hierop is vaak subjectief, maar de volgende producenten behoren zeker tot de beste in Piemonte:



Aan favorieten toegevoegd