Piemonte is een heuvelachtig gebied met mistvlagen, bossen waar truffels worden gevonden en afgewisseld met rustieke dorpjes. Het grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. Zoals de naam al zegt, ligt het aan de voet van de bergen in de Alpen. Het heeft een continentaal winterklimaat, dus het is kouder dan bijvoorbeeld Bordeaux, terwijl het op dezelfde geografische hoogte ligt. Het regent er ook minder.
Piemonte is de enige plek waar de nebbiolo druif zich echt thuis voelt. Piemonte staat dan ook bovenaan de lijst als het gaat om het totaal aantal aangeplante hectares ter wereld van deze druivensoort. Piemonte en nebbiolo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De beste wijnen uit Piemonte worden gemaakt van de nebbiolo druif, maar de Barbera druif is het meest aangeplant. De Barbera druif levert ook verrassend goede wijnen. Daarnaast is de Dolcetta een veelgebruikte druif en wordt er ook een mousserende wijn gemaakt, de Asti Spumante, van de Muscat druif. De beste Italiaanse wijnen worden onder andere gemaakt in Piemonte.
Piemonte staat voor de meeste mensen synoniem voor rode wijn. Maar de moussererde en witte wijnen moeten zeker niet onderschat wordne. De Dolcetta is een veelgebruikte druif en van de muskaatdruif wordt een mousserende wijn gemaakt, de Asti Spumante.