Ik heb me laten vertellen dat je een behoorlijk ervaren amateurkok bent. Wat zijn je favoriete gerechten om thuis te koken en welke wijnen drinken we daarbij?
Ik kook graag gerechten uit de klassieke Franse en Italiaanse keuken. Laatst hadden we bijvoorbeeld vol-au-vents van zwezerik en wilde paddestoelen gecombineerd met een Pouilly-Fuissé uit 1983 van Domaine Ferret en vanavond eten we pappardelle all'annatra met een oude Valpolicella van Quintarelli. Voor mij zijn dit soort klassieke gerechten het ultieme comfortfood en je vindt ze tegenwoordig niet meer zo makkelijk in restaurants.
Kan je ons meenemen op een virtuele rondleiding door je eigen wijnkelder? Liggen daar nog flessen die we daar misschien niet zo snel zouden verwachten?
Mijn persoonlijke kelder is ongeveer 40% Bourgogne, 20% Bordeaux, 15% Rhône, 10% Champagne en de rest is een zeer diverse mix van Italië, Spanje, Californië, de rest van Frankrijk, Duitsland en nog veel meer. Ik vermoed dat ik een van de beste collecties oudere Californische wijn in de Bourgogne heb. Enkele van de zeldzamere of meer eclectische flessen zijn magnums van 1981 Château Musar uit Libanon, de tweede vintage ooit geproduceerd van Rousseaus "Clos Saint-Jacques", de 1975 Poulsard van Overnoy (de geboortejaargang van Emmanuel Houillon), Château Pibarnon uit Bandol teruggaand tot de jaren '60, 1989 Coche-Dury "Les Rougeots" in magnum en allerlei andere dingen. Ik heb echt met heel veel liefde aan mijn verzameling gewerkt!
En als je één fles mocht kiezen: wat is de meest bijzondere fles in die collectie?
Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, en er zijn zoveel kanshebbers. Maar als ik echt maar één fles mag kiezen, denk ik dat mijn (enige!) fles La Tâche 1962 die titel zou moeten krijgen, aangezien deze wijn alles in zich heeft wat wijn zou moeten zijn.
Een vraag die altijd terugkomt in deze rubriek: Wat zijn je laatste "wijnontdekkingen"?
Ik heb Mosel Riesling helemaal herontdekt. Als student had ik daar al een bijzondere passie voor en deze zomer dronk ik een verbluffende Prüm Wehlener Sonnenhur Kabinett uit 1993 die me weer helemaal verliefd liet worden op deze stijl wijn. Na dertig jaar is het in wezen een droge wijn geworden, met nog maar 8% alcohol, maar wat een complexiteit en intensiteit! Dus daarna heb ik veel Willi Schaëfer en andere producenten gekocht die leeftijdswaardige Kabinett maken in een stijl die waarschijnlijk op termijn ook zulke resultaten zullen opleveren. De andere "ontdekking" van de laatste tijd is hoe goed sommige Bordeaux uit 2002 zich op fles heeft ontwikkeld. We dronken onlangs Haut Brion en Lynch Bages, en het was bijna een openbaring: ze waren nog wel tanninerijk en een wat aan de jonge kant én ze kregen bescheiden punten, dus dit kunnen zeker goede investeringen zijn.
Voor je werk heb je wijnmakers over de hele wereld bezocht. Is er één specifiek bezoek waar je de beste herinneringen aan hebt?
De meest bijzondere bezoeken zijn die aan geweldige producenten in minder bekend staande regio's of appellaties. Soms zijn dat producenten die nog nooit door de Engelstalige pers zijn bezocht en zeker nog nooit door hen zijn begrepen, als je begrijpt wat ik bedoel. Dit zijn mensen die al tientallen jaren geweldig werk doen. Dat moment waarop ze beseffen dat ze eindelijk erkend worden, ondanks de glazen plafonds van de appellatiehiërarchie, dat kan ik dan heel ontroerend vinden.
Kun je ons tot slot vertellen over je meest memorabele wijnmoment aller tijden?
Dat is nog zo’n moeilijke keuze! Het drinken van een fles Clos des Lambrays uit 1919, om mijn 30e verjaardag te vieren, is zeker een grote kanshebber. Ik heb een grote passie voor oude (maar niet bedorven(!) wijnen), en ik heb deze fles aan een paar goede vrienden geschonken na een sublieme La Tâche uit 1959. Ze lachten me uit en dachten dat hij kapot zou zijn; maar het bleek zo complex en nog vol leven, zelfs op 100-jarige leeftijd, dat het de La Tâche veruit overtrof. De kwaliteit verraste me niet helemaal, maar het was geweldig om te zien dat mijn vrienden zich realiseerden dat oude wijnen helemaal niet oud over hoeven te komen!