Restaurant Tips in de Bourgogne

Restaurant Tips in de Bourgogne

met tips van Bourgogne kenner Gert Crum

 

In Frankrijk kan wijn bijna niet los worden gezien van de lokale keuken. We spraken wijnschrijver en Bourgogne kenner bij uitstek Gert Crum over dit wijngebied, dat hij als zijn broekzak kent. Hij deelde met ons zijn favoriete adresjes in de Côte d’Or, waar de keuken goed en de wijnkaart vaak nóg beter is.

Waar moeten we eten in Chablis?

In Chablis zelf vinden we Au Fil du Zinc, waar een Japanse chef met de nodige Europese ervaring de sterren van de hemel kookt op basis van de mooiste lokale producten. In Irancy, we zitten inmiddels dik 15 km ten zuidwesten van Chablis vinden we Le Soufflot, een pareltje volgens Gert. Alleen al voor de wijnkaart wil je hierheen. Wordt het Ravenau Chablis Blanchot of toch Coche Dury Meursault? In L'Isle-sur-Serein, een kleine 30 km ten zuidoosten van Chablis, ligt Auberge du Pot d'Étain. Verwacht gerechten uit de traditionele regionale keuken en alweer een wijnkaart om je vingers bij af te likken!

De beste restaurants in de Côte de Nuits

In Gevrey-Chambertin tipt Crum Chez Guy vanwege de regionale gerechten in een modern jasje en de heerlijk ontspannen sfeer. In hetzelfde dorp vinden we hotel La Rôtisserie du Chambertin, met twee restaurants; Bistro Lucien en La Table d'Hôtes*. In beide zaken draait het om lokale producten, met liefde bereid door chef Thomas Collomb.

Twee dorpen verder, in Chambolle-Musigny, zit een leuk zaakje met de naam Le Millésime met een fijn lunchmenu voor nog geen € 20. Maar ja, dan komt de wijn nog… In de modern ingerichte zaak valt de enorme wijnkoelkast op, die zich uitstrekt over de hele breedte van de zaak. Op de kaart kunnen we kiezen tussen 500 verschillende wijnen, veel succes!
In hartje Nuits-Saint-Georges zit La Cabotte, een gezellige en goede bistro waar je kunt genieten van streekgerechten op hoog niveau. De wijnkaart beslaat 50 (!!) pagina’s en bevat werkelijk elke wijn waar je ooit van hebt gedroomd.

De beste restaurants in de Côte de Beaune

In Pernand-Vergelesses vinden we Le Charlemagne*: een haute cuisine zaak met Aziatische invloeden. Vanaf het terras kijk je naar de wijngaarden van de Colline de Corton en dan droom je al snel van een fles Corton-Charlemagne van een topproducent. In het naburige Savigny-lès-Beaune zit sinds kort Le 428, een modern ingerichte zaak met een dito keuken. Chef Christophe Ledru heeft zijn sporen verdiend als junior sous chef van Alain Ducasse, dus de verwachting is dat hij het hier ook moet gaan maken.

Gert Crum: “In Beaune kom ik het liefst bij Ma Cuisine, bij Pierre Escoffier. Je gaat hier echt naartoe vanwege de wijnkaart. Als je het je kunt veroorloven, kun je hier al je wijndromen waarmaken! Ik kom ook graag bij Maison du Colombier, waarbij de ene laag meer een gastro-bar en de andere laag een restaurant is. Wat me ook nooit tegenvalt is het grote restaurant Caveau des Arches, gevestigd in een 15e eeuwse gewelfde kelder. Tenslotte kom ik graag bij bistro Les Cocottes van Marc Gantier op Place Madeleine en La Dilettante van Laurent Brelin.”

In Volnay, vlakbij de kerk, is sinds kort ook een fijne zaak gevestigd, L'Agastache. Wederom vinden we hier een zeer aangename wijnkaart, met ook een kleine selectie halve flesjes. Wel zo handig als er na de lunch nog geproefd dan wel gereden moet worden!

In Meursault vinden we nog drie favoriete eetgelegenheden. Dat is in de eerste plaats Au Fil du Clos, maar misschien nog meer superlatieven heeft Gert over voor restaurant Le Soufflot (ja, inderdaad gerelateerd aan Le Soufflot in Irancy) dat aan de Route Nationale zit. In Le Soufflot kookt de jonge chef Jérémy Pèze op zeer hoog niveau. Er is maar één menu, dus dat betekent geen keuzestress. Gewoon lekker gaan zitten en genieten van al het moois wat er voor je neus wordt neergezet! In het centrum, bij de kerk, heb je ook nog hotel-restaurant Le Chevreuil. Een heel oud adres, een aantal jaren geleden nieuw leven ingeblazen door een van de dochters van Thierry Matrot. Geen wonder dat hier de goede wijnen van Domaine Matrot ruim voorhanden zijn. De keuken is klassiek, maar goed.

In Chassagne-Montrachet is Restaurant Ed.Em* een absolute aanrader volgens Gert. Ed en Em zijn Édouard and Émilie, die samen dit sterrenrestaurant bestieren. De keuken is licht en modern en de prijzen zijn zeer redelijk gezien de hoge kwaliteit. Uiteraard biedt de wijnkaart ook weer genoeg - lokale - keuze.

In Santenay liggen op het centrale plein twee fijne zaken naast elkaar. De een, Le Terroir, met een meer regionale, traditionele keuken, de ander, L'Ouillette, met een heerlijk ontspannen sfeer en een moderne keuken. Voor een ieder dus wat wils.

Restaurants in Côte Chalonnaise en Mâconnais

In Chagny zit een van de bescheiden en daarom sympathieke sterrenzaken van Frankrijk: Maison Lameloise***, waar chef Eric Pras de scepter zwaait in de keuken. Bij 3 sterren verwacht je perfectie en dat is precies wat je krijgt. Lameloise serveert overigens ook een stuk voordeliger geprijsd lunchmenu. Op een steenworp afstand vinden we zusje Pierre & Jean, een echte Franse bistro met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.

Ten westen van Mercurey vind je Auberge Le Petit Blanc, waar je een simpele, maar goede Boeuf Bourguignon kunt eten. Net buiten Chalon-sur-Saône, in Saint-Rémy, ligt het restaurant van Cédric Burtin: L'Amaryllis*. Het restaurant is gevestigd in een gerestaureerde watermolen en heeft een heerlijke tuin. Door de ligging (slechts een afrit van A6 af), is dit restaurant een ideale lunchstop op weg naar het zuiden.

In Tournus tipt Crum restaurant Aux Terrasses* van Jean-Michel Carrette. Een prachtig ingerichte zaak, waar je overigens ook fijn kunt overnachten. De wijnkaart is wederom een droom met pagina’s aan champagnes en bourgognes. Opvallend is de bijzondere collectie aan Jura en Savoie wijnen, voor de liefhebber! Ten westen van Tournus, aan de westzijde van de Autoroute, is het leuke Relais d'Ozenay: modern, verrassend goed en met naar goed Frans gebruik keuze uit een aantal zeer vriendelijk geprijsde menu’s. Wederom een uitstekende lunchstop voor reizigers naar het zuiden.
Als laatst tipt Gert ons L'O des Vignes*. Hier geniet je in de schaduw van de platanen in de prachtige binnentuin van de gerechten van chef Sébastien Chambru. Het restaurant is gevestigd in het lieflijke Fuissé, als dorp wellicht onbekend, maar als Pouilly-Fuissé een geliefde witte bourgogne met allure!

Gert Crum is wijnschrijver en wijndocent aan de Wijnacademie en een autoriteit op het gebied van Bourgogne en Champagne in Nederland. Hij heeft vele wijnboeken op zijn naam staan, waaronder Le Domaine de la Romanée-Conti, Champagne – Le Réveil des Terroirs en Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Met Le Domaine de la Romanée-Conti won hij de internationale award ‘Best Book on French Wine 2005’. De tweede, herziene editie werd in 2012 door Gourmand World Cookbook Awards uitgeroepen tot ‘Wine Book of the Year‘. Champagne – Le Réveil des Terroirs werd in 2018 uitgeroepen tot ‘het beste boek over champagne van het jaar 2018’.

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd