Wijnen van Dugat-Py

Dugat-Py

Wijnhuis Dugat-Py is geen onbekende in de Bourgogne. Al sinds de 17e eeuw produceert de familie Dugat al wijn in de appellatie Gevrey-Chambertin, maar pas sinds 1989 bottelt het huis hun eigen wijnen. Momenteel staan de 12e en 13e generatie aan het roer van het wijnhuis. Door de eeuwen heen zijn er unieke tradities ontstaan die nog steeds terug te vinden zijn in de wijnkelder. Het wijnhuis in de huidige vorm ontstaat wanneer Jocelyne Py in 1994 trouwt met Bernard Dugat: Domaine Dugat-Py is geboren.

Dugat-Py bezit op dat moment vijf hectare aan wijngaarden, waarvan drie percelen geclassificeerd zijn als grand cru. Na een aantal jaren experimenteren met biologische wijnbouw wordt er vanaf 2003 volledig biologisch gewerkt. Inmiddels is het wijngaardareaal uitgegroeid tot tien hectare. De meeste wijnstokken zijn zeer oud, namelijk zo’n 65 jaar. De pinot noir en chardonnay worden relatief vroeg geoogst. Of de steeltjes worden mee vergist, hangt af van het oogstjaar en van de kwaliteit van de druiven.

De wijnen worden vergist in zowel vaten van cement als van eikenhout. De wijnen rijpen gemiddeld 16 tot 18 maanden op Frans eiken. Voor de grand cru wijnen wordt gebruik gemaakt van 100% nieuw eiken. Voor de village wijnen bedraagt dit aandeel 10%. De grand cru wijnen van Dugat-Py zijn Chambertin Très Vieilles Vignes, Mazis-Chambertin, Charmes-Chambertin en Mazoyères-Chambertin. Sinds enkele jaren heeft het wijnhuis ook wijngaarden in Meursault en sindsdien produceert men ook een schitterende wijn uit deze appellatie. De wijnen van Dugat-Py zijn zeer benaderbaar in hun jeugd, maar komen het beste tot hun recht na 5 tot 8 jaar flesrijping.

Het wijnhuis heeft al meerdere malen hoge scores mogen ontvangen van internationale wijnjournalisten. Zo kregen meerdere cuvées uit het jaar 2014 meer dan 90 Parker punten toebedeeld.

Lees meer
Dugat-Py
Aan favorieten toegevoegd