Duitse wijnen - de beste wijnen uit Duitsland

Of je nu geniet van een verfrissende Riesling met een mineraal randje, een aromatische Spätburgunder, of je overgeeft aan een mousserende of zoete topwijn, Duitse wijnen zijn een feest voor wijnliehebbers van grote wijnen. Moezelwijnen en Rheingauwijnen, bijvoorbeeld, staan wereldwijd bekend als producent van enkele van de beste wijnen ter wereld.

Het unieke klimaat en de weersomstandigheden in Duitsland zorgen voor ecologische uitdagingen waar mediterrane wijnmakers niet mee te maken hebben. De vele grondsoorten in Duitsland produceren een gevarieerde reeks wijnen in plaats van een homogene stijl van Duitse wijnen. Vandaag de dag zijn wijnen uit Duitsland een mix van traditie en innovatie, gericht op iconische variëteiten zoals riesling en spätburgunder, terwijl er geëxperimenteerd wordt met nieuwe druiven en technieken.

Duitse wijnetiketten zijn heel onderscheidend omdat ze zeer informatief zijn. In tegenstelling tot veel andere wetgevingen voor etikettering, gaan die van de Duitsers een stap verder en vermelden ze zelfs het kwaliteitsniveau en geven ze inzicht in de stijl of het smaakprofiel van de wijn.

Regio's in Duitsland

Ahr  |  Baden  |  Franken  |  Mosel  |  Nahe  |  Pfalz  |  Rheingau  |  Rheinhessen

Best of wines: specialist in exclusieve Duitse wijnen

Bij Best of Wines ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar exclusieve Duitse wijnen. Best of Wines heeft een zeer grote voorraad van deze wijnen uit Duitsland, met name wijnen uit de Moezel, wijnen uit Rheingau, Baden en Nahe. Dit zijn enkele van de meest gerenommeerde wijngebieden van het land. Maar ook andere gebieden zoals Franken, Pfalz, Rheinhessen en Ahr produceren prachtige wijnen.

Onderstaande wijnhuizen behoren tot de absolute top van Duitsland en hun wijnen zijn wereldwijd zeer geliefd.

  • Egon Muller: De zoete wijnen van Egon Müller (BA, TBA) worden beschouwd als een van de beste Rieslingwijnen uit Duitsland. Dit wijnhuis produceert ongelooflijke wijnen van verbazingwekkende kwaliteit, zoals de Schartzhof Riesling Auslese Gold Capsule 2015, die de perfecte score van 100 punten kreeg.
  • Weingut Keller: De wijngaarden tellen 20 hectare, 70% zijn Grosses Gewächs wijngaarden, waaronder de wereldberoemde wijngaarden Hubacker en Kirchspiel, Morstein en Abtserde. Rieslingwijnen zijn de beste van Weingut Keller, maar er worden ook prachtige wijnen gemaakt van silvaner, grauburgunder, spätburgunder en scheurebe.
  • Fritz Haag: Fritz Haag is een van de klassieke producenten aan de Moezel, de geschiedenis gaat terug tot 1605. De iconische wijnjaren van Fritz Haag zijn: 2007, 2011, 2017, 2019 en 2021. In deze jaren werden sommige wijnen bekroond met 100 Parkerpunten.
  • Markus Molitor: Het motto van Markus Molitor is: nauwgezette en compromisloze handarbeid in de wijngaard en kelder, gepast respect voor de natuurlijke producten druif en wijn. De wijnen scoren herhaaldelijk de hoogste scores van gerenommeerde wijnbeoordelaars.
Alle wijnen uit Duitsland
Duitsland

De geschiedenis van wijnen uit Duitsland

Duitsland heeft een roemruchte geschiedenis van wijnmaken die duizenden jaren teruggaat, beïnvloed door de Romeinen en gereguleerd door Karel de Grote in de 8e eeuw. In de 19e eeuw werden Duitse wijnen, vooral die uit de Moezel- en Rijnstreek, zeer gewaardeerd.

De rieslingdruif staat al sinds de 15e eeuw centraal in de wijnbouw. Hoewel wijngaarden ooit overvloedig aanwezig waren in Duitsland, werden ze geconfronteerd met uitdagingen door veranderende klimaten en concurrentie van bier en buitenlandse wijnen. Riesling beleefde echter een heropleving in de jaren 90 en werd de druivensoort in Duitsland met een marktaandeel van meer dan 60%. Deze opleving, die bekend staat als de "Riesling Renaissance", werd gedreven door een groeiende voorkeur voor kwaliteitswijnen.

De toevallige ontdekking van spätlese wijn in 1775 zorgde voor een nieuw hoofdstuk in de Duitse wijnbouw. De term "Kabinett" zou afkomstig zijn van monniken die hun wijnen opsloegen in een deel van hun kelder dat bekend staat als het kabinet.

Duitse Eiswein of ijswijn vindt zijn oorsprong in Dromersheim in 1830 toen bevroren druiven werden geperst om een aparte wijn te maken. Aanvankelijk werden deze druiven niet belangrijk gevonden vanwege hun kwaliteit, maar later werden ze in de winter geoogst om als veevoer te dienen. Verrassend genoeg veranderden deze druiven bij het persen in een zoet en smaakvol sap, wat leidde tot de ontdekking van ijswijn.

In 1872 werden de Europese wijngaarden verwoest door phylloxera, een plaag uit Noord-Amerika. De oplossing kwam door wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstammen, maar dit leidde tot het verlies van veel inheemse druivensoorten. Vervolgens kreeg de Europese wijnbouw te maken met tegenslagen tijdens de wereldoorlogen, wat resulteerde in een afname van het wijnbouwareaal. Na de Eerste Wereldoorlog daalde de wereldwijde vraag naar wijn. Het duurde jaren om terug te keren. Bovendien werd Elzas-Lotharingen, Duitslands grootste wijngebied, in 1919 officieel onderdeel van Frankrijk. Het staat nu bekend om zijn voortreffelijke aromatische en kruidige witte wijnen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Duitse Wijninstituut opgericht als "Deutsche Weinwerbung GmbH" (Duitse Wijnpromotie) met als missie het Duitse wijnbouwerfgoed nieuw leven in te blazen. Dankzij hun toewijding en harde werk kregen Duitse wijnen erkenning.

In 2001 overtrof wijn in Duitsland voor het eerst de populariteit van bier. Duitsers begonnen een groter deel van hun budget aan wijn te besteden dan aan bier.

De ingewikkelde en soms verwarrende etiketten op wijnflessen hebben het een uitdaging gemaakt om de juiste erkenning te krijgen. Bovendien zijn er nog steeds mensen die Duitse wijn in verband brengen met de kwaliteit van de lichtzoete wijnen uit de jaren 1970 en 1980. Steeds meer wijnliefhebbers beginnen echter de huidige kwaliteit van de wijnen te waarderen. Naarmate de perceptie verandert en zich ontwikkelt, krijgen Duitse wijnen de erkenning die ze echt verdienen.

Van de druivensoorten die in Duitsland verbouwd worden, springt de Spätburgunder - wereldwijd bekend als pinot noir - eruit als de meest verbouwde rode druif. Deze druif staat op de derde plaats wat betreft aanplant, na riesling en de consistent sterke Müller Thurgau druif.

Druivenrassen in Duitsland

Riesling, de druif waar Duitsland bekend om staat, maakt meer dan een vijfde uit van alle druivensoorten die in het land verbouwd worden. Hij staat bekend om zijn geuren met fruitige of bloemige aroma's en heeft vaak een zuurgraad die in balans kan worden gebracht met wat zoetigheid. In Duitsland zijn er verschillende soorten rieslingdruiven te ontdekken, waaronder de minder gebruikelijke rode riesling (Roter Riesling).

Spätburgunder, ook wel Pinot Noir genoemd, is de belangrijkste rode druivensoort in Duitsland. Of de Spätburgunder wijn nu uit een bepaald gebied komt of niet, ze staan bekend om hun verfijnde kwaliteiten. De traditionele Duitse Spätburgunder heeft de neiging om lichter van kleur en body te zijn met tannines. Rijkere en donkerdere Spätburgunderwijnen met tannines zijn echter ook heel populair.

Silvaner maakt al bijna vierhonderd jaar deel uit van de Duitse wijntraditie. Het is goed voor ongeveer 7% van de totale wijnproductie van het land. Het wordt soms speels "Dracula-wijn" genoemd vanwege de kleur die verandert naarmate de wijn ouder wordt. Silvaner is een wijn met een zachte zuurgraad en hij schittert echt als je hem vers drinkt.

Eiswein wordt gemaakt van druiven en staat bekend om zijn lichte, zoete en honingachtige smaakprofiel met vaak fruitige of bloemige tonen. Het alcoholpercentage in Eiswein ligt meestal tussen 7% en 12%, waardoor het een perfecte keuze is als begeleider van een dessert.

Müller Thurgau, een hybride druivensoort die in de 19e eeuw werd gecreëerd door witte Riesling en Madeleine Royale druiven te kruisen, is een recentere toevoeging aan de Duitse wijngaarden. Hoewel sommige kenners het misschien te mild en zoet vinden, genieten velen van zijn zoetheid met toetsen van fruitige perzikaroma's en een lager zuurgehalte. Müller Thurgau wordt het best gedronken als het nog jong is.

Terroir van Duitse wijnen

Duitsland is een van de meest noordelijke wijngebieden ter wereld en heeft een "koel klimaat" dat ideaal is voor de wijnproductie. De opwarmende invloed van de Golfstroom op het West-Europese klimaat is essentieel voor de rijping van druiven in dit gebied. Duitsland wordt echter geconfronteerd met uitdagingen vanwege het klimaat en de weersomstandigheden die verschillen van die waarmee wijnmakers in mediterrane gebieden te maken hebben. Ten eerste ontvangt Duitsland minder zonlicht tijdens het groeiseizoen in vergelijking met zuidelijke wijngebieden. Ten tweede is de zomerneerslag in Duitsland geconcentreerd en neemt deze af tijdens de rijpingsfase. Zuid-Europa heeft daarentegen zomers met meer neerslag tot aan de oogst. Daarnaast zijn de vorstvrije periodes korter in Duitsland met lagere maandtemperaturen. Deze klimatologische factoren leiden tot een trager rijpingsproces van de druiven, waardoor ze voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen die leiden tot fruitige wijnen met goed gestructureerde zuren die lang kunnen rijpen.

In Duitsland worden druiven verbouwd op verschillende bodemsoorten. De verscheidenheid aan bodemtypes en -structuren in wijngaardsubstraten wordt sterk beïnvloed door klimatologische factoren. Deze factoren spelen een rol bij het vormen van de kenmerken van verschillende wijngaardlocaties. Niet alle druivenrassen gedijen goed op elke grondsoort. Als gevolg daarvan draagt Duitslands gevarieerde aanbod van bodemtypes bij aan de productie van een verscheidenheid aan wijnen met verschillende smaken.

Wijnstreken en wijnkenmerken in Duitsland

De beste omstandigheden voor het telen van druiven in Duitsland zijn te vinden op hellingen op het zuiden of zuidwesten in beschutte valleien zoals die in de buurt van de Rijn en zijn zijrivieren zoals de Elbe, Saale en Unstrut.

In regio's als Baden, Württemberg en delen van de Pfalz ligt de nadruk op rode wijnen, met name Pinot Noir (Spätburgunder) en Blaufränkisch. Het Ahr-gebied staat bekend om zijn Pinot Noir (Spätburgunder).

Rheingau, Rheinhessen, Nahe en de Moezelvallei staan bekend om hun Rieslingwijnen van hoge kwaliteit. Sommige van 's werelds beste Rieslings komen uit deze regio's.

Sachsen en Saale Unstrut staan bekend om hun Pinot Blanc-wijnen.

Wijnetiketten in Duitsland

Een Duits wijnetiket biedt een uitgebreid overzicht van de wijn die het vertegenwoordigt. In tegenstelling tot veel andere wijnen die alleen de producent, het oogstjaar, de regio, het druiventype en het land vermelden, gaan Duitse etiketten een stapje verder en onthullen ze het kwaliteitsniveau van de wijn, de druivensoort, de wijngaard van herkomst en bieden ze zelfs inzicht in de stijl en het smaakprofiel.

Hier zijn de acht categorieën die op bijna elk wijnetiket (zouden moeten) staan.

1. Producent / bottelaar
2. Vintage
3. Dorp en wijngaard
4. Druivensoort
5. Kwaliteitsclassificaties
6. Mate van rijpheid
7. Mate van droogte
8. APR aantal

Rijpheid begrijpen: trocken en halbtrocken

Het etiket bevat ook informatie over rijpheid en droogte, wat inzicht geeft in de stijl en de smaak van de wijn. Het is essentieel om droogheidsniveaus te onderscheiden van rijpheidscategorieën, omdat een wijn als droog kan worden gekarakteriseerd zonder rekening te houden met de rijpheid van de druif bij de oogst.

Droogheid
De keldermeester bepaalt de stijl of mate van droogheid van de wijn, die onafhankelijk is van het druivenras. De Duitse wijnwetenschap heeft een aantal fundamentele stijlen gedefinieerd om de mate van droogheid (of zoals je het ook zoetheid kunt noemen) in een stille wijn uit te drukken. De meest voorkomende van deze stijlen zijn "Trocken" en "Halbtrocken'':

Duitse Trocken wijn is een label dat een "droog" smaakprofiel aanduidt, wat duidt op de afwezigheid van significante restsuikers. In de Duitse taal betekent 'Trocken' 'droog' en het is een cruciale indicator voor wie op zoek is naar wijnen met een minimale zoetheid. Het kenmerk van Trocken-wijn ligt in zijn droge smaak, die wordt verkregen door de gisting van druivensap tot een aanzienlijk deel van de suiker is omgezet in alcohol. Bijgevolg bevatten Trockenwijnen meestal een minimum aan restsuikers, meestal minder dan 9 gram per liter.

Halbtrocken ("Halfdroog" of "Halfdroog")

Duitse halbtrockenwijnen, wat vertaald kan worden als halfdroog of off-droog, worden vaak erkend voor hun hoge zuurtegraad, zelfs in fruitigere varianten. Het suikergehalte in halbtrockenwijnen is streng gereguleerd door de wet, waarbij een minimum van 10 gram restsuiker per liter meer dan het zuurgehalte vereist is, met een bovengrens van 18 gram per liter. Om de perceptie van halfdroge wijnen te verbeteren, werd de term "Feinherb" geïntroduceerd als alternatief voor "Halbtrocken", en het gebruik ervan wint gestaag aan populariteit.

Het meten van rijpheid
De hoeveelheid suiker in druivensap, bekend als 'most', is een belangrijke maatstaf voor rijpheid. Most is het sap dat net geplet of geperst is uit druiven voor de gisting van wijn. Deze meting, bekend als 'mostgewicht', wordt verkregen met een gespecialiseerd apparaat dat bekend staat als een hydrometer. Aan de hand van het mostgewicht kan het potentiële alcoholgehalte van de uiteindelijke wijn worden bepaald, waardoor het een essentiële factor is voor het classificeren van wijnen in hun respectieve kwaliteitscategorieën. Om in aanmerking te komen voor een bepaalde kwaliteitscategorie, moeten druiven een minimaal mostgewicht hebben.

Duitse Prädikatsweine

Bij Prädikatswein moet het etiket een van de volgende zes benamingen vermelden, die zowel de methode als de rijpheid bij de oogst aangeven. Van minst rijp naar meest rijp zijn deze:

  • Kabinett - Deze wijnen worden gemaakt van volledig rijpe druiven die geplukt worden tijdens de normale oogsttijd.
  • Spätlese ("late oogst") - De Duitse wijnclassificatie voor wijnen gemaakt van volledig rijpe druiven. Het is de lichtste en meest delicate wijn onder de late oogst categorieën.
  • Auslese ('uitgelezen oogst') - Deze wijn wordt gemaakt waarbij de druiven die het meest rijp zijn met de hand geselecteerd worden.
  • Beerenauslese (Duits voor "geselecteerde bessenoogst") - Hier worden de druiven geselecteerd door een individu op het moment dat ze het meest beschadigd zijn door, zoals ze het noemen, 'edelrot'. Ze zijn een zeldzame vondst, alleen verzameld in zeldzame weersomstandigheden, en staan bekend om hun duurzaamheid en vermogen om tientallen jaren te rijpen.
  • Trockenbeerenauslese ("droge bessen selecte oogst") - ook wel "TBA" genoemd, worden zorgvuldig geproduceerd en ook geselecteerd op hun of "botrytized" (edelrot) druiven. Deze elitecategorie staat voor het hoogste niveau van zoetheid en rijkdom in deze uitzonderlijke wijnen en biedt ongeëvenaarde kwaliteit en rijpingspotentieel.
  • Eiswein ("ijswijn") - Deze wijn wordt gemaakt van dezelfde rijpheid als de druiven die gebruikt worden voor Beerenauslese. Maar het verschil hier is dat ze worden geoogst, zoals de naam ijs ook uitlegt, wanneer ze bevroren zijn. Daarom is het weer dat jaar belangrijk voor de perfecte omstandigheden van de ijswijn. Deze wijnen zijn echt uniek.

Classificaties van Duitse wijnen

Het kader van kwaliteitsclassificaties en de controle op de kwaliteitsbeoordeling speelt een centrale rol in de Duitse wijnwetgeving. Volgens de Duitse wijnwetgeving zijn producenten verplicht om de kwaliteit van de wijn op het etiket te vermelden, en elke categorie garandeert specifieke minimale kwaliteitscriteria.

De kwaliteit van Duitse wijnen valt in een van deze vier categorieën:

  • Deutscher Wein: staat voor de Duitse tafelwijn en omvat wijnen die alleen gemaakt zijn van druiven die in Duitsland verbouwd zijn. Ze moeten een minimaal alcoholpercentage per volume hebben (dat is 8,5%) en niet meer dan 15%. Ze moeten ook een minimaal zuurgehalte hebben van 3,5 g/l.
  • Landwein: De druiven uit deze categorie moeten voor minstens 85% afkomstig zijn uit de regio (of landwein) die op het etiket vermeld staat. Ze worden meestal gemaakt in een droge of off-droge stijl, die in Duitsland Trocken of Halbtrocken wordt genoemd.
  • Qualitätswein: Wijnen met een herkomstbeschermd label.
  • Prädikatswein: Wijnen met een oorsprongsbeschermd label.

Wijnen met een oorsprongsbeschermd label
Om als zodanig te worden aangemerkt, moeten deze wijnen volledig afkomstig zijn uit een van de Duitse wijnbouwgebieden en uit één district, waarbij de regio expliciet op het etiket wordt vermeld. Verder mogen ze alleen gemaakt worden van druivenrassen die wettelijk toegestaan zijn in Duitsland en mogen ze alleen een specifiek alcoholpercentage bevatten zoals voorgeschreven voor de regio, evenals het rijpheidsniveau.

Prädikatswein, ook wel Qualitätswein mit Prädikat (afgekort QmP) genoemd, staat voor wijn van hoge kwaliteit. Voor deze wijnen gelden meer regels dan voor Qualitätswein. Ze mogen geen technieken als verrijking, verrijking met eiken spaanders of dealcoholisatie ondergaan. Een Prädikat, of onderscheidend kenmerk, geeft aan hoe rijp de druiven zijn en wat de oogstmethode is.

De Prädikatswein-categorie wordt vervolgens onderverdeeld in verschillende rijpheidsniveaus: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. We gaan dieper in op deze categorie als we hieronder de rijpheidsmeting bespreken.



Aan favorieten toegevoegd