Wijnen van Weingut Wittmann

Weingut Wittmann

Al meer dan 350 jaar is Weingut Wittmann een begrip in de Duitse regio Rheinhessen. Vandaag de dag staan de 14e en 15e generatie aan het roer van dit traditionele wijnhuis. Dit zijn Günter en zijn zoon Philipp Wittmann. Samen focussen zij zich op het produceren van terroir wijnen.

De glooiende wijngaarden hebben een totale oppervlakte van 30 hectare. Deze worden sinds de jaren ’90 volgens de biologische regelgeving onderhouden. In 2004 zijn ze een stap verder gegaan en past men biodynamische principes toe. Destijds waren zij een van de eerste wijnbedrijven die voor biologische wijnbouw kozen. Het toepassen van biodynamie zorgt voor meer balans en gezondere wijnstokken. De bodem bestaat uit kalksteen, klei en mergel. Riesling is dé druif van Wittmann. Daarna komen weissburgunder (pinot blanc), chardonnay en scheurebe.

Na de handmatige oogst worden de trossen zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Daarna worden de druiven voorzichtig geperst. Vervolgens stroomt het sap door middel van de zwaartekracht de zes meter diepe kelder in. De wijn wordt zo niet overgepompt of ruw behandeld, wat gunstig is voor de intensiteit van de wijn. De gisten die van nature aanwezig zijn op de druiven worden gebruikt voor de vergisting. Daarna rijpen de wijnen in grote oude vaten, waarvan het oudste vat uit 1890 (!) komt. Philipp produceert verschillende lijnen, waaronder Ortswein, VDP Ersten Lagen, VDP Grosse Lage en reserve wijnen. De Grosses Gewächs wijnen van Wittmann zijn: Kirchspiel, Aulerde, Brunnenhäuschen, La Borne en Morstein. Het wijnhuis staat bekend om haar expressieve en minerale rieslings die behoren tot de beste van het land. Philipp is namelijk al meerdere keren uitgeroepen tot beste witte wijnmaker van Duitsland!

Lees meer
Weingut Wittmann
Aan favorieten toegevoegd