Wijnen van August Kesseler

August Kesseler

Het wijnhuis August Kesseler ligt in Assmannshausen in de wijnstreek Rheingau en is gespecialiseerd in Pinot Noir en Riesling. Deze druivenrassen zijn exemplarisch voor de Duitse wijnbouw in de Rheingau. August Kesseler, de huidige wijnmaker, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vormgeving van de sector en heeft uitzonderlijke wijnen geproduceerd die wijnbouwgeschiedenis hebben geschreven.

De wijngaarden, gelegen in de VDP-geclassificeerde Erste Lagen (Premier Crus) en Grosse Lagen (Grands Crus), liggen verspreid over de Rheingau. Het onderste Rheingaugebied heeft steile wijngaarden met leisteenbodems langs de Rijn, terwijl de middelste en voorste Rheingau gebieden leemachtigdere bodems hebben en een meer uitgestrekt Rijndal. Riesling is de belangrijkste druivensoort in dit gebied.

Het wijnhuis is opgericht door Josef Kesseler, die in 1924 de voormalige wijnbouwerscoöperatie overnam. Zijn kleinzoon, August Kesseler, is sinds 1977 verantwoordelijk voor het domein en heeft praktijkervaring opgedaan in Frankrijk, Italië en de VS. De wijngaarden beslaan 33 hectare en meer dan de helft van de wijngaarden is beplant met Pinot Noir en Riesling en Silvaner. Het wijnhuis hecht veel belang aan opbrengstbeperking, selectieve handmatige oogst en behoud van het terroir door strikte scheiding van de vaten.

Na de gisting rijpen de rode wijnen gedurende 12 tot 15 maanden in barriques, terwijl de witte wijnen onder temperatuurcontrole in roestvrijstalen tanks gisten en rijpen. Het wijnhuis produceert ook mousserende wijnen van flesgisting en is lid van de VDP en het Duitse Barrique Forum.

De Pinot Noirs worden verbouwd op de steile hellingen van de wereldberoemde Ass