Wijnen van Franz Keller

Franz Keller

Weingut Franz Keller is te vinden in de Kaiserstuhl in de deelstaat Baden, Duitsland. Niet alleen in deze regio is Franz Keller een begrip, maar ook in heel Duitsland en op internationaal gebied heeft dit wijnhuis veel aanzien. Momenteel staan Fritz en Friedrich Keller aan het roer van het wijndomein. Naast de productie van wijn houdt de familie zich bezig met het runnen van een hotel, wijnimport, een wijnhandel en drie restaurants, waarvan één al sinds 1969 bekroond is met een Michelinster. Van alle andere sterrenrestaurants in Duitsland weet deze zaak zijn ster al het langs te behouden, een hele prestatie.

De werkzaamheden in de wijngaard verlopen volgens de richtlijnen van biologische wijnbouw. De bodembedekkers zijn milieuvriendelijk en zorgen voor de juiste biodiversiteit in de wijngaard. Het is belangrijk dat de wijnstokken zo natuurlijk mogelijk kunnen groeien, want het wijnhuis staat voor authentieke en terroir-gedreven wijnen. Om die reden wordt er in de wijnkelder ook gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Omdat de wijnen niet overgepompt hoeven te worden, resulteert dit in elegantere wijnen.

De belangrijkste percelen zijn Enselberg, Eichlberg, Im Leh, Kähner Kirchberg en Schlossberg. Deze wijngaarden zijn dan ook geclassificeerd als Grosse Lage van de VDP. Het belangrijkste druivenras is spätburgunder (pinot noir), maar ook chardonnay, grauburgunder (pinot gris) en weissburgunder (pinot blanc) staan aangeplant.

De GG-wijnen worden gerijpt op Frans eiken. De grootte van het vat en de rijpingsduur hangen af van het jaartal en de cuvée. Zo rijpt de pinot noir doorgaans 18 maanden op barriques van 40% nieuw eiken. De pinot blanc en pinot gris rijpen 12 maanden in grote vaten en rijpen nog verder op de lie in roestvrijstalen tanks.

De wijnen van Franz Keller zijn stuk voor stuk wijnen van hoge kwaliteit. In 2019 is het wijnhuis niet voor niets door Gault & Millau uitgeroepen tot Winzer des Jahres (wijnmaker van het jaar). Uitstekende jaargangen voor wijnen van Franz Keller zijn 2015, 2016, 2018 en 2019.

Lees meer
Franz Keller


Aan favorieten toegevoegd