Wijnen van Fritz Haag

Fritz Haag

Weingut Fritz Haag behoort tot de klassieke producenten van de Moezel. Het wijnhuis bevindt zich in de stad Brauneberg, in het midden van de regio. De eerste vermelding van het domein was al in 1605. In die tijd heette de stad nog Dusemond, maar in 1925 werd de stad naar de beroemde Brauneberg wijngaard vernoemd. In 2005 nam Oliver Haag het stokje over van zijn vader en sindsdien beheert hij samen met zijn vrouw Jessica het wijnhuis.

De Moezel staat bekend om haar zeer steile wijngaarden. Sommige percelen hebben een hellingspercentage van meer dan 60%. Dit maakt het wijngaardbeheer en het oogsten zeer intensief en kan er alleen met de hand gewerkt worden. De bodem bestaat uit verweerd leisteen en is al miljoenen jaren oud. Fritz Haag heeft twee sublieme wijngaarden in bezit: Brauneberger Juffer en Juffer Sonnenuhr. De Brauneberger Juffer heeft een oppervlakte van 32 hectare en ligt aan de linkeroever van de Moezel. Juffer Sonnenuhr beslaat 10,5 hectare en is iets warmer dan de Brauneberger. Beide percelen hebben een uitstekend terroir voor riesling.

Bij Fritz Haag produceren ze diverse wijnen in verschillende classificaties, waaronder Gutswein, Ortswein, Grosse Lage en Prädikatsweine. Dit zijn zowel droge als (edel)zoete wijnen. Er worden enkel inheemse gisten gebruikt voor de vergisting. Voor de rijping maakt men gebruik van zowel oude foeders als roestvrijstalen tanks. De wijnen hebben een elegante stijl en zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

De iconische jaargangen van Fritz Haag zijn: 2007, 2011, 2017, 2019 en 2021. In deze jaren werden één of meerdere wijnen met 100 Parker Punten bekroond! Het gaat hier om de Brauneberger Juffer Sonnenuhr en Juffer Sonnenuhr Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en de auslese.

Lees meer
Fritz Haag


Aan favorieten toegevoegd