Producenten in Nahe

Donnhoff  |  Schafer-Frohlich  |  Schlossgut Diel
Alle wijnen uit Nahe
Nahe

Geschiedenis van wijnen uit Nahe

De wijnbouwgeschiedenis van Nahe is gemengd: het werd over het hoofd gezien door de Romeinen en werd pas bekend in de 19e eeuw, maar in de 20e eeuw ging het achteruit tot de opleving van riesling in de jaren 1990.

Officieel opgericht in 1930, erkende Nahe zijn kwaliteitswijnen, met name uit Bad Kreuznach en het Nahe Staatsweingut. Ondanks het feit dat Nahe in 1971 een wettelijke status kreeg, blijft het minder bekend in vergelijking met de naburige Moezel, met zijn delicate Rieslings, en de robuuste variëteiten van de Rheingau.

Terroir van wijnen uit Nahe

Het Nahe-wijngebied heeft een uniek en gevarieerd klimaat, met enkele mediterrane kenmerken met zachte winters en veel zon, en geniet van relatief droge omstandigheden tijdens het oogstseizoen. Hoewel de rivier de Nahe parallel aan de Moezel loopt, is het wijnlandschap anders. In tegenstelling tot de rivierbedding van de Moezel zijn de wijngaarden van de Nahe verspreid door talrijke zijrivieren, waardoor wijnstokken kunnen worden aangeplant op de zuidhellingen. De steilte van deze hellingen vormt echter een grote uitdaging voor de teelt en de oogst.

De Nahevallei profiteert van de beschermende barrière van de hoge Hunsrückbergen, die de vallei beschermen tegen koude winden en zorgen voor milde temperaturen en overvloedige zonneschijn. Ondanks de bescheiden omvang biedt de regio gunstige omstandigheden voor wijnbouw. De gevarieerde bodemsamenstelling, als gevolg van een rijke geologische geschiedenis, is bevorderlijk voor verschillende druivenrassen. Riesling gedijt goed op steile hellingen met vulkanische of leisteenbodems, terwijl Müller-Thurgau gedijt op vlakkere zandleembodems.

De druiven van wijnen uit Nahe

Ondanks het prestige van riesling onderstreept het lagere aanplantingspercentage het diverse terroir van Nahe. De rivier- en bodemtypes zorgen voor een verscheidenheid aan groeicondities om een breed scala aan wijnen te verbouwen uit een relatief beperkte selectie van druivensoorten.

De steile wijngaarden met vulkanisch of verweerd gesteente zijn ideaal voor het verbouwen van rieslingwijnen. Ook de rode leisteen die kleiachtig is, is geschikt voor deze druivensoort. Aan de andere kant produceren de ondiepere locaties met zand-, leem- en lössbodems Müller-Thurgau (Rivaner) wijnen die lichter en aromatischer zijn. De veelzijdige Silvaner druif, die niet overschaduwd mag worden, floreert in de hele Nahe regio.



Aan favorieten toegevoegd