Vega Sicilia

Vega Sicilia

Het bekendste wijnhuis van Spanje is zonder twijfel Vega Sicilia in Ribera del Duero. Ook al zijn er veel andere hoogwaardige en zeer gewaardeerde domeinen in Spanje, van de noordelijke Rioja tot het zuiden van Andalusië, de geschiedenis van Vega Sicilia en de consistentie van het maken van kwaliteitswijnen maken dit wijnhuis uitzonderlijk.

Geschiedenis

Het domein en de wijngaarden die nu bekend staan ​​als Vega Sicilia werd in 1864 gesticht door Eloy Lecanda y Chaves die het domein in 1859 erfde. Tempranillo (Tinto Fino) was in die tijd de veel gebruikte druif. Als Spaanse wijnmaker bezocht hij Bordeaux om de technieken van het maken van 'fine wine' te leren. Toen hij terugkwam, bracht hij wijnstokken van typische Bordeaux-druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere en Malbec mee voor gebruik op dit landgoed. In de jaren 1880 stond het landgoed bekend als Bodegas Lecanda.

De introductie van Bordeaux-druiven was in die tijd niet bijzonder aangezien veel Bordeaux-wijnmakers naar Spanje trokken, onder meer vanwege de uitbraak van Phylloxera. Omdat de tempranillo-druif echter een betere keuze bleek te zijn in Rioja, nam de introductie en het gebruik van Bordeaux-druiven na verloop van tijd af.

Eloy Lecanda y Chaves genoot niet van het komende succes van wat nu het beroemdste wijndomein van Spanje is. Het landgoed maakte financieel moeilijke tijden door en gebruikte de druiven zelfs om brandewijn te maken. Eloy Lecanda y Chaves stierf in 1894.

De familie Herrero nam het landgoed aan het begin van de 20e eeuw over en noemde het Vega Sicilia. Het wijndomein werd gehuurd door Cosme Palacio, een negociant die de druiven gebruikte om de wijnvoorraad te vergroten, aangezien de negatieve effecten van Phylloxera nog steeds erg aanwezig waren in het noorden van Spanje. Het was wijnmaker Domingo Garramiola Txomin die het wijnbereidingsproces veranderde door technieken te gebruiken die gebruikelijk zijn in Bordeaux, zoals het gebruik van kleine barriques, lange rijping en het blenden van Tempranillo- en Bordeaux druiven. Vega Sicilia Unico werd in 1915 geboren als de eerste vintage en wordt op deze datum nog steeds beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld. Bordeaux-druiven zijn vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderdeel van Unico-wijnen.

Het netwerk van de familie Herrero maakte het mogelijk dat Vega Sicilia en zijn iconische Unico-wijn de meest prominente en bekende Spaanse wijn werd. In de tweede helft van de 20e eeuw wisslde de kwaliteit van de wijnen sterk omdat het landgoed door nieuwe eigenaren werd gekocht en verkocht. De ommekeer vond plaats in 1982 toen de familie Alvarez Vega Sicilia kocht, sterk investeerde en de kwaliteit en reputatie van Vega Sicilia-wijnen terugbracht.

De naam Vega Sicilia

Er zijn geen schriftelijke gegevens of bewijzen waar de naam Vega Sicilia van is afgeleid. Er wordt aangenomen dat het woord Vega afkomstig is van de groene vegetatie die langs de rivieroever van de Duero groeit, terwijl Sicilia verwijst naar Saint Cecilia, de patroonheilige van muzikanten, naar wie verschillende dorpen in Casile en Leon zijn vernoemd.

Het domein

Vega Sicilia is bijna een dorp en gemeenschap op zich. Het heeft een school, een kapel en huizen waar veel van de arbeiders en hun gezinnen wonen. Sommige families werken er al een paar generaties, daterend uit de tijd dat Domingo Garramiola Txomin nog de wijnmaker was.

Het landgoed is gelegen tussen Panafiel en Tudela waar ook Pingus en Pesquera wonen. Het wordt ook wel de gouden mijl genoemd…

De wijngaarden

De wijngaarden van Vega Sicilia liggen tot 700 meter hoog en sommige wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud. De minimumleeftijd van de wijnstokken die voor de wijnbereiding worden gebruikt, is 10 jaar, de gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Voor Vega Sicilia Unico worden stokken van 60-65 jaar gebruikt, de jongere stokken gaan Vega Sicilia Valbuena in.

Het klimaat is continentaal en de combinatie van grotere hoogten zorgt voor temperatuurvariatie wat resulteert in druiven met een hoge rijpheid en een goede balans in tannines, alcohol en zuurgraad.

Vega Sicilia bezit 1000 hectare, 210 hectare wordt gebruikt voor de wijnstokken. De wijnstokken zijn verdeeld over de drie gebruikte variëteiten: Tempranillo, Cabernet Sauvigon en Merlot. Van de 210 hectare wordt 70 hectare gebruikt voor het maken van Alion, 140 wordt gebruikt voor Valbuena- en Unico-wijnen. De wijngaard is verdeeld in 52 verschillende percelen, gescheiden door druivensoort, leeftijd van de plant en 19 bodemtaxonomische classificaties.

Vega Sicilia Unico

Het is het vlaggenschip van Vega Sicilia en de stijl blijft min of meer hetzelfde als in het begin van de 20e eeuw. Zowel tempranillo als cabernet sauvignon worden gebruikt, het aandeel cabernet nam in de tijd af (recente jaargangen <10%).

De wijnstokken bevinden zich op wijngaarden waar het land zich bevindt op het punt tussen de hellingen van de woestenij en de alluviale vlakte. De bodem bestaat uit colluviale afzettingen van de helling met enkele kleine porties kalksteen. Dieper in een zandige hoofdgrond is kwartsgrind aanwezig.

Unico wordt gemaakt in gecontroleerde gisting met inheemse gist in houten tanks. Malolactische gisting vindt plaats op hout.

De wijnen rijpen 10 jaar in hout en fles op Amerikaanse en Franse houten vaten: nieuwe en gebruikte vaten van 225 liter en vaten van 20.000 liter. Normaal rijpt de Unico 6 jaar op hout en 4 jaar in de fles.

Als er niet genoeg wijn wordt geproduceerd met ‘Unico’-kwaliteit, komt er geen Unico op de markt en worden de wijnen gebruikt in bijvoorbeeld Valbuena, zoals jaargangen: 1963, 1971, 1988, 1992, 1993, 1997, 2001.

Uitzonderlijke jaargangen van Unico zijn onder andere: 1942, 1953, 1962, 1964, 1968, 1970, 1994, 1998, 2006, 2009, 2010.

Vega Sicilia Reserva Especial

Dit is de topcuvée van Vega Sicilia en gemaakt van de beste Unico Vintages. Meestal een blend van 3 jaargangen, in sommige gevallen 2 jaargangen.

Sinds 2001 bevatten de labels van de Reserva Especial de Unico jaargangen waar de blend van gemaakt is. Maar daarvoor was het altijd een enorme gok en bijna niet te bepalen. Op het label stond een jaartal of een lotnummer. Als je geluk had.

Vega Sicilia heeft haar consumenten toen niet geïnformeerd wat de blend was. In september 1990 veilde Christie's London enkele flessen Reserva Especial uit 1941. De flessen kwamen uit de kelder van Vega Sicilia zelf. De inhoud werd beschreven als "het toppunt van Vega-Sicilia", maar de jaargangen in de blend werden niet onthuld. Vega Sicilia beschreef het als een "melange van verschillende jaargangen, waarvan sommige van aanzienlijke leeftijd".

In het verleden organiseerden veel gerenommeerde wijnproevers proeverijen met Reserva Especial en dachten ze juist geïnformeerd te zijn over de jaargangen die in de blend werden gebruikt. Maar naar later bleek, bleek de informatie onjuist.

Gelukkig konden sommige wijnliefhebbers, met hulp van een privéfax uit 2004 van Vega Sicilia zelf, de blendcomponenten onthullen tot de release van Reserva Especial in 1990. En deze kennis was erg nuttig! Bij Best of Wines haalden we een kist Reserva Especial uit een privékelder met releasedatum 1990. Het is een blend van 1968 en 1970, twee legendarische jaargangen.

Proefnotitie: Vega Sicilia Reserva Especial release year 1990

Een blend van 1968 en 1970. Zijn deze wijnen 50+ jaar oud? Je kan het niet geloven. De kleur is rood met een oranje randje. Lichter gekleurd dan Unico 1968. De wijn heeft 5 minuten nodig om te openen (je ruikt metalen elementen). Duidelijk cabernet-neus, maar de Cabernet-component die in deze blend wordt gebruikt, zal minder dan 25% zijn. Veel fruit, zwart fruit, cassis. Wat hout, aarde en zoetigheid. Na het nemen van de eerste slok was iedereen stil. Zowel Unico 1968 als 1970 zijn top 10-25 wijnen ooit, deze blend is nog beter. Extreem vet, zeer geconcentreerd en zo complex. De aroma's veranderen de eerste 5 minuten constant. Perfect in balans, zo elegant. Zijdeachtig en een ontdekkingstocht van geur en smaak. Zei ik Top 10-25? Maak daar maar Top 10 van.BOW 10/10.

Alion en Valbuena

Naast het vlaggenschip Unico en Reserva Especial worden er nog twee wijnen gebotteld onder het Vega Sicilia Logo: Alion en Valbuena.

Beide wijnen zijn van hoge kwaliteit met een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding.

Pintia en Macan

Deze wijnen komen niet uit Ribera del Duero maar uit Rioja (Macan) in samenwerking met Benjamin de Rothschild en Toro (Pintia).

Beide zijn ook mooie kwaliteitswijnen voor een meer gematigde prijs.

Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd