Wijnen van Chateau Pavie

Chateau Pavie

Château Pavie is een beroemd wijnhuis uit Saint-Émilion die halverwege de 19e eeuw is opgericht. Het wijnhuis was oorspronkelijk een Premier Grand Cru Classé B volgens de classificatie van Saint-Émilion uit 1955. In 2012 is de indeling herzien en Pavie promoveerde in dat jaar naar een Premier Grand Cru Classé A status. Sinds 1998 is het landgoed eigendom van Gérard Perse, die ook Château Pavie Decesse en Château Monbousquet in zijn bezit heeft.

Pavie heeft 37 hectare aan wijngaarden in productie waarin merlot de hoofdrol speelt. Het terroir kan in drie verschillende categorieën onderverdeeld worden. De wijngaarden op het Saint-Émilion-plateau hebben een witte kalkstenen bodem. De percelen op de heuvel liggen op ongeveer 50 meter afstand van de Dordogne rivier en die hebben een bruine bodem bestaande uit klei en kalksteen. De uitlopers van de heuvel hebben eveneens een bruine klei en kalkbodem, maar hier vind je ook zandstructuren. Deze combinatie zorgt voor goede drainage en is niet té vruchtbaar voor de wijnstokken. Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt geheel handmatig.

Na de overname werd de beroemde consultant Michel Rolland ingehuurd voor advies over de vinificatie. Er worden twee verschillende wijnen geproduceerd: Château Pavie en Arômes de Pavie. Die laatste is de tweede wijn van het huis. De blend van de grand vin bestaat doorgaans uit 65% merlot, 25% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De manier waarop beide wijnen worden vergist is afhankelijk van het oogstjaar. Dit geldt eveneens voor de houtopvoeding, daarom ligt de rijpingsduur tussen de 18 en 32 maanden. De oplage van de twee wijnen is beperkt. Per jaar worden ongeveer 100.000 flessen op de markt gebracht. De kwaliteit van de wijnen zijn uitmuntend. De grand vin is in de afgelopen 20 jaar maar liefst 5 keer met 100 Parker punten bekroond. Dit zijn de legendarische vintages: 2000, 2005, 2009, 2010 en 2016.

Lees meer
Chateau Pavie

Wijnen van van Chateau Pavie

Chateau Pavie  |  Les Aromes de Pavie
Aan favorieten toegevoegd