Wijnen van Chateau Le Pin

Chateau Le Pin

Château Le Pin is een klein château in de appellation Pomerol op de rechteroever van de Bordeaux streek. Het wordt gezien als een absoluut cult domein en is zeer gewild bij wijnverzamelaars over de gehele wereld. De minuscule productie, die rond de 600-700 kisten per jaar ligt, genereert prijzen die soms hoger zijn dan de prijzen van Château Petrus, wat het een van de duurste wijnen uit Bordeaux maakt

Madame Laubie en haar familie waren de eigenaren van de kleine wijngaard sinds 1924 maar verkochten het in 1979 aan de Belg Jacques Thienpont. Rond die tijd besloeg de wijngaard slechts 1 hectare. Vandaag de dag is dat uitgebreid naar 2.7 hectare wat nog steeds erg klein is in de Bordeaux streek. De naam is afgeleid van de twee dennenbomen die op het domein groeien in de buurt van het chateau.

De percelen van Le Pin zijn voornamelijk aangeplant met Merlot. Een klein gedeelte van de wijngaarden bevat echter ook wat ranken Cabernet Franc. De gemiddelde leeftijd van de ranken is bijna 40 jaar.

In 2003 werd er geen Le Pin geproduceerd vanwege een hittegolf die de Pomerol trof. De wijnen van Le Pin staan erom bekend dat ze zeer geconcentreerd zijn tegen het “exotische” aan. Vanwege de grote hoeveelheid Merlot die de wijn bevat zijn ze al erg goed vroeg drinkbaar. Alle druiven worden met de hand geplukt en gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten voor ongeveer 14 tot 18 maanden.

In 2011 opende Le Pin haar nieuwe futuristisch vormgegeven wijndomein. Ze produceren zelfs een tweede wijn genaamd “Trilogie” in nog kleine kwantiteiten. De prijs van deze tweede wijn gaat zelfs de prijs voorbij van de meeste andere wijnen geproduceerd in Pomerols, met een gemiddelde van € 400 per fles. Ook al heeft Le Pin geen lange geschiedenis, toch hebben ze uitstekende wijn geproduceerd, zeker in de laatste twee decennia.

Lees meer
Chateau Le Pin
Aan favorieten toegevoegd