Wijnen van Chateau Latour

Chateau Latour

Chateau Latour is een van de oudste wijnhuizen van Frankrijk. Gevestigd in het hart van de Medoc, slechts 300 meter verwijderd van de oevers van de Gironde, worden de ranken continu beinvloed door zowel de rivier als de Atlantische Oceaan. Door de tijd heen heeft dit een grote invloed gehad op de samenstelling van de grond en heeft het de complexiteit gegeven waar het terroir van Latour om bekend staat. Bovendien zorgt de nabijheid van de grote watermassa voor een getemperde temperatuur en beschermt de wijngaarden tegen extreme kou.


(Château) Latour werd al genoemd in een document van 1331. Maar het werd min of meer bekend toen Alexandre de Ségur het domein verwierf in de late 17e eeuw, als het resultaat van opeenvolgende huwelijken en erfenissen.


Alexandre en later zijn zoon, Nicolas-Alexandre kochten verschillende belangrijke wijngaarden in de Médoc, inclusief Lafite and Mouton. In het begin van de 18e eeuw ontwikkelden de Engelse aristocraten hun interesse voor bijzondere wijnen uit de Bordeaux. De wijnen in de Médoc, inclusief Château Latour, blonken uit wat betreft de prijs en kwaliteit. (In feite was een vat wijn van Château Latour tot wel twintig keer meer waard dan een vat gewone Bordeaux-wijn).


De wijn was daardoor al zeer bekend en werd erg gewaardeerd door de connaisseurs. De wijngaarden werden meer en meer uitgebreid en in 1855 verkreeg het chateau de Premier Cru status in de officiële classificatie. Tot 1962 was Château Latour exclusief in de handen van de Ségurfamilie. Het grote aantal erfgenamen resulteerde echter in de verkoop van het merendeel van de aandelen aan de Britse Pearson and Allied Lyons group.


In 1993 kocht François Pinault (van het luxehuis Kering en de investeringsmaatschappij Aremis) 93% van Château Latour terwijl de andere 7% bij de Ségurfamilie bleef. Meneer Pinault bracht het landgoed naar een nog hoger niveau door de faciliteiten volledig te renoveren. In zijn zoektocht naar perfectie creëerde hij ook een nieuwe rijpingskelder in 2012. Hij besliste ook om de wijnen niet langer “en primeur” te verkopen.

De samenstelling van de aangeplante druivenrassen bij Latour is 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, en 2% Cabernet Franc en Petit Verdot.


De wijnen zijn jaar na jaar van uitstekende kwaliteit en bedoeld om levenslang mee te gaan. Vol, geconcentreerd en rijk zijn de sleutelwoorden. Er is ook een tweede wijn genaamd “Les Forts de Latour” en zelfs een derde wijn genaamd “Pauillac” (gemaakt van jonge ranken). De gemiddelde leeftijd van de ranken is ouder dan 50.

Fantastische oogsten zijn met name: 1893, 1899, 1990, 1928, 1945, 1955, 1959, 1961, 1982, 1990, 2000, 2003, 2005, 2009, 2010, 2014, 2015 en 2016.

Lees meer
Chateau Latour

Wijnen van van Chateau Latour

Chateau Latour  |  Les Forts de Latour  | 
Aan favorieten toegevoegd