Wijnen van Chateau Climens

Chateau Climens

Climens is te vinden in Sauternes-Barsac. Sinds de oprichting van het landgoed in 1547 zijn er maar vijf families eigenaar geweest van het château. In 1971 wordt het wijnhuis eigendom van Lucien Lurton, die meerdere wijnhuizen in Bordeaux in bezit heeft. Het is Berenice Lurton, de dochter van Lucien, die het wijnhuis runt. In 2022 verkoopt Berenice het meerderheidsbelang aan de familie Moirty. Ondanks de overname blijft zij wel een adviserende rol houden.

Het wijngaardareaal beslaat 31 hectare en is volledig beplant met Semillon. Berenice was een van de eerste in Bordeaux die het aandurfde om de wijngaarden op biodynamische wijzen te bewerken. Het is tevens de eerste First Growth die biodynamisch gecertificeerd is. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk met leisteen en zand. De perfecte bodem voor Semillon. Een bijzondere werkwijze van het wijnhuis is het gebruik van kruidenthee. Deze thee wordt ingezet om potentiële ziektes uit de wijngaard te verdrijven. De enige rot die gewild is, is de edele rot. In het Frans wordt dit pourriture noble genoemd. Deze rot zorgt voor hele kleine gaatjes in de druif, waardoor het vocht verdampt en er zeer suikerrijke druiven overblijven. Perfect voor deze dessertwijn!

De vergisting vindt plaats in eikenvaten en houdt gemiddeld 2 á 3 weken aan. Als het gewenste alcoholpercentage is bereikt daalt de temperatuur, zodat de vergisting stop en er restsuiker overblijft. Na de vergisting wordt de wijn opgevoed in eikenhouten vaten van 40% nieuw hout. Deze houtrijping duurt gemiddeld 20 tot 24 maanden. Daarnaast wordt er ook een tweede wijn gemaakt: Cypres de Climens. In 2018 wordt ook de droge wijn, Asphodèle, gelanceerd. Deze witte wijn is eveneens gemaakt van 100% Semillon en ondergaat een lie rijping van 8 maanden. De dessertwijn van Climens staat bekend om het elegante en expressieve karakter met een fantastisch rijpingspotentieel.

De iconische jaargangen van Climens zijn: 1929 en 1949. Beide vintages zijn met 100 Parker Punten beoordeeld!

Lees meer
Chateau Climens

Wijnen van van Chateau Climens

Asphodèle  |  Chateau Climens  |   |  Lilium  |  Petite Lily
Aan favorieten toegevoegd