De movers en shakers in de wijnpunten business

De movers en shakers in de wijnpunten business

Op onze website laten we de punten zien van verschillende wijncritici die allemaal hun eigen scoresysteem gebruiken.
Hieronder geven we een korte introductie van de verschillende media en wijnschrijvers van wie wij beoordelingen en puntenscores op onze website vermelden: The Wine Advocate, Wine Spectator, James Suckling, Jancis Robinson, Antiono Galloni van Vinous en René Gabriel.

Ook geven we uitleg over de verschillende puntensystemen die gebruikt worden in de wijnpunten business. De meeste wijnen op onze website tonen ook BOW-punten. Dit is onze eigen score, waarbij we gebruik maken van een schaal van 1-10.

1. The Wine Advocate (Robert Parker)

De Amerikaan Robert M. Parker Jr. (1947) is misschien wel de meest invloedrijke wijncriticus aller tijden. Zijn liefde voor wijn begon toen hij in 1967 de Elzas bezocht, waar zijn vriendin (en inmiddels vrouw) Patricia op dat moment studeerde. Na het afronden van zijn rechtenstudie, startte Parker zijn carrière als advocaat in Baltimore in 1973. In 1978 begon hij met het publiceren van The Baltimore-Washington Wine Advocate, een tweemaandelijkse nieuwsbrief over wijn die een jaar later werd omgedoopt tot The Wine Advocate. The Wine Advocate werd al snel een van de meest populaire media voor wijnbeschrijvingen en wijnscores. The Wine Advocate geeft wijnen punten op een schaal van 50 tot 100. Het oordeel wordt gebaseerd op basis van het uiterlijk van de wijn, de aroma’s en het boeket, de smaak en de afdronk, het algemene kwaliteitsniveau en/of het bewaarpotentieel van de wijn.

In 2000 werd een online versie van het tijdschrift geïntroduceerd, RobertParker.com. In 2006 werd Parkers team bij The Wine Advocate uitgebreid, zodat alle wijnregio's ter wereld behandeld konden worden en er meer wijnscores gepubliceerd konden worden. In december 2012 deed Robert Parker een stapje terug en stelde hij Lisa Perrotti-Brown aan als de nieuwe hoofdredacteur.

Het team van The Wine Advocate bestaat op dit moment uit Lisa Perrotti-Brown, Luis Gutierrez, Monica Larner, Stephan Reinhardt, Joe Czerwinski, William Kelley, Erin Brooks, Anthony Mueller, Edward Ragg en Mark Squires. Op 22 november 2019 werd bekend gemaakt dat Michelin voor 100% eigenaar werd van The Wine Advocate. Robert Parker ging in 2019 op 71-jarige leeftijd met pensioen.

1. The Wine Advocate (Robert Parker)

The Wine Advocate/Robert Parker 100-punten schaal

96–100 Buitencategorie
90–95   Uitstekend
80–89   Net boven gemiddeld tot zeer goed
70–79   Gemiddeld
60–69   Ondergemiddeld
50–59   Onaanvaardbaar

The Wine Advocate/Robert Parker 100-punten schaal

2. Wine Spectator (WS)

Wine Spectator is een Amerikaans tijdschrift dat gespecialiseerd is in proefnotities, wijn gerelateerd nieuws en interviews met mensen uit de business. Het tijdschrift werd in 1976 opgericht door Bob Morrisey en drie jaar later verkocht aan Marvin Shanken, die het bedrijf verplaatste naar het huidige hoofdkantoor in New York.

De belangrijkste wijncritici die deel uitmaken van het panel van Wine Spectator zijn James Laube, Thomas Matthews, Bruce Sanderson, Kim Marcus, James Molesworth, MaryAnn Worobiec, Alison Napjus, Tim Fish, Gillian Sciaretta en Aleks Zecevic. De beroemde wijncriticus James Suckling schreef tussen 1981 en 2010 voor het tijdschrift, maar heeft inmiddels een eigen website en wijnscoresysteem.

2. Wine Spectator (WS)

de Wine Spectator 100-punten schaal

95-100  Klassieker
90-94   Uitstekend
85-89   Zeer goed
80-84   Goed
75-79   Middelmatig
50-74   Niet aanbevolen

De Wine Spectator 100-punten schaal

3. James Suckling (JS)

James Suckling (1958) is een Amerikaanse wijnjournalist en een van de meest toonaangevende wijncritici van het moment. In 1981 trad Suckling toe tot het tijdschrift Wine Spectator als assistent-redacteur en bracht vervolgens bijna 30 jaar door bij het tijdschrift als (senior) editor en chef van het Europese kantoor van Wine Spectator.

In 2010 verliet Suckling Wine Spectator en lanceerde hij zijn eigen website JamesSuckling.com. De website bestaat uit zijn proefnotities, video's en blogs en richt zich op de grote wijnen van de wereld, waaronder die uit Italië, Bordeaux, Champagne, Australië, Nieuw-Zeeland, Californië, Chili en Argentinië.

James Suckling gebruikt voor zijn wijnscores de 100-punten schaal, maar richt zich vooral op kwaliteitswijnen van 90 punten of hoger en publiceert nauwelijks over wijnen onder de 90 punten.

3. James Suckling (JS)

James Sucklings 100-punten schaal

95-100  Must buy
90-95    Uitstekend
88-90    Goed
< 88        Niet aanbevolen

wijnen geproefd vanuit het vat of wijnen die anderszins nog niet voltooid zijn, worden beoordeeld met een marge van een punt, bijvoorbeeld 90-91 of 92-93.

4. Jancis Robinson (JR)

Jancis Mary Robinson (1950) is een Britse wijnschrijver en -criticus. Robinson begon haar carrière in 1975 toen ze assistent-redacteur werd voor het vakblad Wine & Spirit. In 1984 behaalde ze - als eerste persoon die niet actief was in de wijnhandel - de Master of Wine titel. Ze is nu een van de meest invloedrijke mensen in de business, schrijft een wekelijkse column voor de Financial Times en publiceert artikelen en wijnbeoordelingen op haar website JancisRobinson.com.

Robinson is auteur van vele wijnklassiekers zoals de beroemde Oxford Companion to Wine en co-auteur van The World Atlas of Wine met Hugh Johnson. Ook wordt ze algemeen beschouwd als dé autoriteit op het gebied van ampelografie (de specialisatie binnen de plantkunde dat zich bezighoudt met de identificatie en classificatie van wijnstokken) en is ze de auteur van het vuistdikke standaardwerk Wine Grapes.

Het team achter JancisRobinson.com bestaat uit 12 redacteuren, waaronder 5 andere Masters of Wine naast Jancis Robinson zelf: Julia Harding MW, Richard Hemming MW, Tamlyn Currin, Nick Lander, Walter Speller, Michael Schmidt, Ferran Centelles, Elaine Chukan Brown, Tim Jackson MW, Alistair Cooper MW en Tom Parker MW. Voor de wijnscores wordt een 20-punten schaal gebruikt.

4. Jancis Robinson (JR)

Jancis Robinsons 20-punten schaal

20  Echt uitzonderlijk
19  Erg bijzonder
18  Nog nét iets beter dan superieur
17  Superieur
16  Onderscheidend
15  Gemiddeld
14  Dodelijk saai
13  Op het randje van fout dan wel onevenwichtig
12  Fout/onevenwichtig

Robinson beoordeelt op basis van hoe de wijn zich toont tijdens het moment van proeven, maar neemt ook het rijpingspotentieel van de wijn mee in het eindcijfer.

5. Antonio Galloni (Vinous)

Antonio Galloni’s fascinatie voor wijn begon al op jonge leeftijd. Zijn ouders verkochten Italiaanse wijnen en zijn opa had een grote voorliefde voor Bordeaux, Bourgogne en Rhône wijnen. In 2004 richtte Galloni als student aan de prestigieuze universiteit MIT, het Piedmont Report op; het eerste gespecialiseerde Engelstalige tijdschrift over Italiaanse wijn. Galloni trad in 2006 in dienst bij Robert Parkers The Wine Advocate als de Italiaanse wijncriticus. Later behandelde hij ook de wijnen uit Californië, Bourgogne en Champagne voor The Wine Advocate.

In 2013 lanceerde Antonio Galloni zijn eigen website Vinous. Deze site brengt professionele wijnrecensies, artikelen, video's, foto's en input van lezers samen in één dynamische, interactieve omgeving.

Andere wijncritici die voor Vinous recenseren, zijn David Schildknecht, Neil Martin (die beide eerder voor The Wine Advocate hebben gewerkt), Joshua Raynolds, Eric Guido, Jason Wilson en Joaquín Hidalgo. Net als The Wine Advocate, Wine Spectator en James Suckling, gebruikt Galloni het 100-punten wijnscoresysteem.

5. Antonio Galloni (Vinous)

de Vinous 100-punten schaal

96-100  Exceptioneel
90-95    Voortreffelijk
85-89    Excellent
80-84    Gemiddeld
75-79    Ondergemiddeld
< 75        Slecht

De Vinous 100-punten schaal

6. Rene Gabriel (RG)

René Gabriël, ook wel bekend als the Wine Pope, wordt beschouwd als de meest invloedrijke wijncriticus in het Duitse taalgebied. Hij was lange tijd inkoopmanager voor Mövenpick Wein, is mede-oprichter en auteur van de succesvolle maandelijkse nieuwsbrief WeinWisser en van vele wijnboeken zoals Wein Bibel (zijn uitgebreide Duitstalige wijnboek) en Goldene Nase.

In het voorjaar van 2010 lanceerden René Gabriël en een partner een hoogwaardig universeel wijnglas dat geschikt is voor alle wijnen van alle druiven: "Gabriël Glas". In 2014 nam hij het aandelenpakket over van zijn partner en is hij 100% eigenaar van Gabriel-Glas GmbH in Hallein (Oostenrijk).

Met de lancering van zijn nieuwe website www.bxtotal.com in 2013 kregen zijn lezers toegang tot meer dan 60.000 wijnnotities en -beoordelingen. Voor de wijnscores wordt een 20-punten schaal gebruikt. Een speciale score van 21 is gereserveerd voor legendarische wijnen die volgens Gabriël van de absolute buitencategorie zijn.

 

6. Rene Gabriel (RG)

Rene gabriels 20-punten schaal

21  Legendarische wijnen uit legendarische vintages 
20  Vintage wijn van de eeuw 
19  Top
18  Uitstekend 
17  Opmerkelijk
16  Erg goed
15  Goed
14  Voldoende
13  Ondergemiddeld 
12  Onvoldoende
11  Zwak
10  Onaanvaardbaar

Rene Gabriels 20-punten schaal

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd