decanter burghound jeb dunnuck jasper morris falstaff wijn enthusiast tim atkin guia penin
Wijnbeoordelingen door wijnrecensenten en journalisten

Wijnbeoordelingen door wijnrecensenten en journalisten

In onze vorige blog over wijncritici hebben we een aantal van de bekendste wijnjournalisten van fine and rare wines ter wereld geïntroduceerd. En gaven we een overzicht van de manier waarop zij hun wijnen beoordelen met behulp van verschillende schalen.

Maar er zijn natuurlijk meer wijnjournalisten van deze verfijnde en zeldzame wijnen. Sommigen zijn meer gespecialiseerd, vooral vanwege een bepaald wijntype of een bepaalde regio, en sommigen zijn opkomende en steeds populairdere wijnrecensenten.

Van elke wijn in onze voorraad controleren we de wijnbeoordelingen van elke wijnrecensent. Je kunt deze wijnbeoordelingen lezen op de detailpagina van de wijn.

 

Decanter

Met een oplage van 40.000 exemplaren en meer dan 660.000 online bezoekers bereikt Decanter wijnliefhebbers in 99 landen. Het maandblad werd in 1975 in Londen opgericht door Colin Parnell en Tony Lord en maakt deel uit van de IPC Media groep van tijdschriften. Naast een mix van inhoud over verschillende wijnonderwerpen, staan de wijnbeoordelingen centraal in het magazine.

Journalist en tv-commentator Guy Woodward is hoofdredacteur sinds 2007. De belangrijkste wijnexperts ter wereld schrijven regelmatig voor Decanter, waaronder Jancis Robinson, Tim Atkin MW, Andy Howard MW en Andrew Jefford. Steven Spurrier was tot zijn dood ook nauw betrokken bij Decanter. Hij hielp bijvoorbeeld bij de oprichting van de Decanter World Wine Awards, die in 2004 voor het eerst werden gehouden en nu tot de belangrijkste wijncompetities ter wereld behoren.

Decanter maakt vaak gespecialiseerde reportages over bijvoorbeeld Rioja wijn, Ribera del Duero wijn of Spaanse wijn in het algemeen.

Tot 2012 gebruikten Decanter wijnjournalisten een 5-sterren systeem ontwikkeld door Michael Broadbent, dat toen werd vervangen door het traditionele Europese beoordelingssysteem met scores tussen nul en twintig. Maar al in 2016 verving het 100-puntensysteem uiteindelijk het beoordelingssysteem.

Decanter

Het Decanter 100-puntensysteem

98-100 uitzonderlijk
95-97 uitstekend
90-94 sterk aanbevolen
86-89 aanbevolen
83-85 geprezen
76-82 redelijk
70-75 slecht
50-69 defect

The Decanter 100-point system

Allen Meadows (Burghound)

Oorspronkelijk was de Amerikaan Allen Meadows een zeer succesvolle financieel manager die privé wijnen verzamelde. Meer dan drie decennia lang concentreerde hij zich op Franse Bourgogne-wijnen. Toen het tijdschrift Wine Spectator in 1997 een portret van Meadows publiceerde, greep de Bourgogne-expert dit aan om als wijncriticus zijn eigen driemaandelijkse nieuwsbrief en website Burghound.com op te zetten.

Sindsdien zijn Allen Meadows en Burghound uitgegroeid tot een van de belangrijkste stemmen ter wereld als het gaat om wijnen uit de Bourgogne. Elk jaar brengt hij er minstens vijf maanden door om zich in de wijnen te verdiepen. Zijn belangrijkste focus ligt op Pinot Noir.

Hoewel Meadows zich nog steeds concentreert op Bourgogne, wordt hij ook beschouwd als expert op het gebied van Napa valley wijn, Oregon wijn en Champagne. Dit is ook het grote verschil met Robert Parker, die vooral wordt beschouwd als een expert op het gebied van Bordeaux wijn. Net als Parker gebruikt Meadows een schaal van 100 punten voor zijn wijnbeoordelingen.

Allen Meadows (Burghound)

Allen Meadows' 100-puntensysteem

95-100 onvergelijkbaar
90-94 uitstekend
85-89 goed
80-84 gemiddeld
76-79 acceptabel
50-75 gebrekkig

Allen Meadows’ 100-point system

Jeb Dunnuck

Jeb Dunnuck is eigenlijk een ruimtevaartingenieur uit de VS die lange tijd niets met wijn te maken had. Maar toen hij in 1996 in het buitenland woonde en door Europa reisde, raakte hij geïnteresseerd in kwaliteitswijnen. Dunnuck ontwikkelde al snel een passie voor Rhône-wijnen in het bijzonder. Die zijn vandaag de dag nog steeds zijn belangrijkste focus. Hij wordt echter ook beschouwd als een expert op het gebied van Zuid-Frankrijk, Bordeaux, de staat Washington en Californie wijn.

In 2006 werkte Jeb Dunnuck een tijdje in de wijnhandel om de zakelijke kant van de wijnindustrie beter te leren kennen. In 2008 begon hij met het publiceren van een driemaandelijkse nieuwsbrief genaamd 'The Rhône wine Report'. In slechts vijf jaar tijd werd hij een absolute Rhône-expert. Het was niet meer dan logisch voor hem om volledig over te stappen naar de professionele kant van de industrie. Van 2013 tot 2017 beoordeelde Dunnuck Rhône-wijnen voor Robert Parker's Wine Advocate voordat hij in 2017 voor zichzelf begon met JebDunnuck.com. Dunnuck gebruikt het Amerikaanse 100-puntensysteem.

Jeb Dunnuck

Jeb Dunnuck's 100-puntensysteem

90-95 uitstekende wijnen
85-89 goed tot zeer goed
80-84 nauwelijks goed tot goed
50-79 doordrinkbaar tot ondrinkbaar

Jeb Dunnuck's 100-point system

Jasper Morris (Inside Burgundy)

Wijn is altijd het beroep geweest van de Brit Jasper Morris. Hij begon zijn carrière in 1979 bij de Britse wijnhandel Birley & Goedhuis, voordat hij in 1981 Morris & Verdin oprichtte. Uiteindelijk verkocht hij het bedrijf in 2003 aan wijn- en gedistilleerdhandel Berry Bros & Rudd (BBR), waarvoor hij tot 2017 als Bourgogne-directeur werkte. In 1985 kreeg Jasper Morris de prestigieuze titel Master of Wine - een jaar eerder dan zijn zus Arabella Woodrow. Daarmee zijn zij de enige broer en zus ter wereld die de titel Master of Wine dragen.

Jasper Morris wordt al lang beschouwd als een volleerde Bourgogne-expert buiten de grenzen van Groot-Brittannië. Hij versterkte deze reputatie met het boek 'Inside Burgundy', dat in 2010 werd gepubliceerd door Berry Bros & Rudd Press. Het wordt beschouwd als het definitieve werk over Bourgondië en zijn wijnen. In 2016 werd Morris benoemd tot Senior Consultant voor Christie's, verantwoordelijk voor de jaarlijkse wijnveiling Hospices de Beaune(Cote de Beane en Cote de Nuits). Sinds 2021 bekleedt hij dezelfde functie bij Sotheby's.

Na zijn pensioen begon Jasper Morris aan een nieuwe carrière als Bourgogne-expert en -criticus, met als hoogtepunt de lancering van de website 'Jasper Morris Inside Burgundy' in september 2018. Morris gebruikt een mix van een 100-puntsschaal en 5-sterrenbeoordelingen voor zijn wijnbeoordelingen, omdat dit volgens hem leidt tot een nauwkeuriger oordeel. Op zijn website onthult hij echter alleen de beoordelingscriteria voor de sterrenclassificatie.

Jasper Morris (Inside Burgundy)

Het 5-sterrensysteem van Jasper Morris

***** uitstekend
**** uitstekend
*** voldoet aan of overtreft verwachtingen
** nog steeds goed gemaakt
* teleurstellend ten opzichte van de verwachtingen

Jasper Morris' 5-star system

Falstaff

Het Oostenrijkse wijn- en genietmagazine falstaff verschijnt sinds 1980 tien keer per jaar. falstaff werd in 1980 opgericht door de zakenjournalisten Hans Bibold en Helmut Romé. Romé runde het tijdschrift tot 2009. De falstaff wijngids werd ook in Oostenrijk opgericht door Wolfgang M. Rosam in 1980. Ook hij verwierf geleidelijk aandelen in het tijdschrift, voordat hij het in 2009 volledig overnam. Sinds 2010 is er ook een onafhankelijke Duitse editie. Rosam blijft het tijdschrift, dat gespecialiseerd is in wijn (uiteraard Duitse wijn en Oostenrijkse wijn), keuken en reizen, samen met Dr. Ulrich Sautter uitgeven. Sautter is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor het wijngedeelte, terwijl Sebastian Späth hoofdredacteur is voor de gastronomische onderwerpen.

De wijncritici in het magazine werken met de 100-puntenschaal ontwikkeld door Robert Parker. In de Falstaff Wine Guide wordt ook het 5-sterrensysteem gebruikt voor de wijnhuizen om beter te kunnen differentiëren.

Falstaff

De Falstaff 100-puntenschaal

96-100 buitengewoon (buitengewoon)
90-95 uitstekend (outstanding)
80-89 nauwelijks bovengemiddeld tot zeer goed (nauwelijks bovengemiddeld tot zeer goed)
70-79 gemiddeld (average)
60-69 ondergemiddeld (onder het gemiddelde)
50-59 inakzeptabel (onaanvaardbaar)

The Falstaff 100-point scale

Wijn Enthusiast

Adam Sturm is praktisch opgegroeid met wijn, want zijn vader was wijnverkoper in de Amerikaanse staat New York. Na zijn studie volgde Sturm het voorbeeld van zijn vader en ging hij wijn verkopen. In 1979 waren hij en zijn vrouw Sybil op zoek naar een bepaalde kurkentrekker, maar konden deze nergens vinden. Dat was de geboorte van Wine Enthusiast. Hoewel het formaat nu een van de belangrijkste wijntijdschriften in de Verenigde Staten is, begon het eigenlijk als een bestelcatalogus.

Pas in 1988 richtten de Sturms het Wine Enthusiast magazine op, dat sindsdien wereldwijd meer dan vijf miljoen lezers heeft geïnspireerd met zijn gedrukte en online versies, met recensies en artikelen over onderwerpen die te maken hebben met wijn, entertainment, reizen, restaurants en gerenommeerde sommeliers. Tegenwoordig is Jacqueline Sturm, een van de twee dochters, verantwoordelijk voor het Wine Enthusiast magazine. Industrieleiders als Monica Larner, Kerin O'Keefe, Tim Moriarty en Michael Schachner hebben al voor het tijdschrift geschreven en wijnen beoordeeld. De wijnen worden beoordeeld volgens het 100-puntensysteem, zoals gebruikelijk is in de VS.

Wijn Enthusiast

Het 100-puntensysteem van The Wine Enthusiast

98-100 classic (klassiek)
94-97 voortreffelijk (voortreffelijk)
90-93 uitstekend (excellent)
87-89 zeer goed (zeer goed)
83-86 goed (goed)
80-82 acceptabel (acceptabel)

The Wine Enthusiast's 100-point system

Tim Atkin

Tim Atkin is een Britse wijnjournalist en bekroond auteur met internationale faam. Hij staat erom bekend wijnonderwerpen op een zeer onderhoudende en soms controversiële manier te presenteren. Tim Atkin ontving de titel Master of Wine in 2001. Hij werkt echter al sinds de jaren 80 als wijnjournalist en -criticus. Hij schrijft onder andere voor Decanter. Tim Atkin is ook een succesvol fotograaf. Zijn foto's zijn gepubliceerd in The Guardian, The Daily Telegraph en The World of Fine Wine, en tentoongesteld in Londen, Mendoza, de Provence, Polen en Libanon.

Atkin is gespecialiseerd in Europese wijnen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië, maar ook in wijnen uit de Nieuwe Wereld, met name uit de VS, Argentinië, Zuid-Afrika, Chili en Australië, die hij beoordeelt aan de hand van het klassieke 100-puntensysteem. Naast zijn werk als wijnjournalist is Tim Atkin ook medevoorzitter van de International Wine Challenge (IWC), 's werelds meest rigoureuze blinde proefwedstrijd.

Tim Atkin

Tim Atkins 100-puntensysteem

98-100 uitzonderlijk
95-97 duidelijk uitstekend
90-94 sterk aanbevolen
83-89 aanbevolen
76-82 redelijke kwaliteit
70-75 eenvoudig, mager
50-69 gebrekkig

Tim Atkin's 100-point system

Guia Penin

De Peñín Guide to Spanish Wines is de meest uitgebreide Spaanse wijngids ter wereld. Met edities in het Spaans, Engels, Duits en Chinees helpt het zowel wijnprofessionals als wijnliefhebbers om weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen. De eerste editie werd in 1990 gepubliceerd onder de naam 'Vinos y Bodegas de España' door José Peñín, de huidige erevoorzitter. In die tijd werden Spaanse wijnen nog grotendeels genegeerd op de internationale wijnmarkt.

José Peñín slaagde erin om alle relevante gegevens voor consumenten samen te vatten in een gids die diende als naslagwerk voor iedereen die de wereld van de wijn wilde verkennen. In de loop der jaren, met meer dan 11.500 proeverijen per jaar, werd deze gids dé gids voor Spaanse wijn. Het team van Guía Peñín beoordeelt nu ook wijnen en gedistilleerde dranken uit Mexico, Argentinië en Chili.

Om internationale vergelijkbaarheid te garanderen, gebruikt de Guía Peñín het Amerikaanse beoordelingssysteem met 100 punten. Het beoordelingssysteem beschrijft de verschillende kwaliteiten van de wijnen volgens beoordelingscriteria, die in blokken van 10 zijn verdeeld. Alleen de absolute topclassificaties van 90 tot 100 punten zijn verder onderverdeeld.

Guia Penin

Het 100-puntensysteem van Guía Peñín

95-100 uitzonderlijke wijn
90-94 uitstekende wijn
80-89 zeer goede wijn
70-79 acceptabele wijn
60-69 juiste wijn
50-59 niet aanbevolen wijn

The 100-point system from Guía Peñín

Aan favorieten toegevoegd