Oostenrijk, gelegen in het hart van Europa, staat bekend om wijnen van uitstekende kwaliteit, waaronder Wachauwijnen en Burgenlandwijnen. Hoewel deze wijnen vroeger minder bekend waren in het buitenland, zijn ze nu erg populair. Oostenrijk gebruikt 40 verschillende druivensoorten voor de productie van kwaliteitswijnen, waarvan Grüner Veltliner en Riesling de meest voorkomende zijn voor droge witte wijnen. Het zijn de meest aangeplante druiven, gevolgd door Zweigelt. Ze bieden heerlijke droge en aromatische witte wijnen, maar ook zachte, fruitige rode wijnen met een vleugje kruidigheid.
De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot 700 voor Christus, in Zagersdorf waar druivenpitten in urnen werden ontdekt. De wijnbouw floreerde onder Romeinse heerschappij, vooral nadat keizer Marcus Aurelius Probus een verbod op de druiventeelt ten noorden van de Alpen ophief. De wijnbouw bereikte een hoogtepunt in de 16e eeuw met onder andere de beroemde Trockenbeerenauslese uit Donnerskirchen in Burgenland.
Oostenrijk speelde een leidende rol in de internationale wijnwereld. In 1860 opende Oostenrijk het wijninstituut Klosterneuburg. Bekende Oostenrijkse druiven zoals Zweigelt en Blauburger werden gecreëerd door kruisingen met andere druivensoorten. Dit instituut is tot op de dag van vandaag nog steeds invloedrijk en biedt internationale training aan veel Oostenrijkse wijnmakers van topniveau. Maar in 1872 verwoestte de druifluis, net als elders in Europa, een aanzienlijk deel van de wijngaarden. Als gevolg daarvan werden andere resistente druivensoorten aangeplant en ontstond de Grüner Veltliner, die wordt gekenmerkt als de nationale trots van Oostenrijk.
Tijdens de periode van de oorlogen veranderde de wijnproductie in Oostenrijk. Na de Tweede Wereldoorlog daalde de export van Oostenrijkse wijn. De wijnbouw herstelde zich in de jaren 1950 met een focus op zoete witte wijnen, voornamelijk voor de export naar Duitsland en Italië als alternatief voor Duitse wijnen en Italiaanse wijnen. Het "antivriesschandaal" in 1985 trof de Oostenrijkse wijnexport hard. Frauderende wijnmakers vermengden toen wijnen met stoffen die in antivries zaten. Sindsdien heeft Oostenrijk zich hersteld en groeit het uit tot een populair wijnland.