Wijnen van Weingut Prager

Weingut Prager

Weingut Prager is gevestigd in het Oostenrijkse Wachau langs de oevers van de Donau rivier. Naar verluidt heeft de familie Prager al wijngaarden in hun bezit sinds 1715. Het wijnhuis in de huidige vorm is de jaren ‘80 opgericht door Franz Prager. Vandaag de dag wordt het wijnhuis gerund door Franz dochter Ilse Prager en haar man Toni Bodenstein, maar hun zoon Robert Bodenstein is ook al regelmatig in de kelder te vinden.

Het wijngaardareaal omvat 18,5 hectare in de omgeving van Weissenkirchen en Dürnstein. Deze oppervlakte is verdeeld over 13 verschillende percelen met 9 typerende terroirs. De meest bekende daarvan zijn: Achleiten, Kaiserberg, Zwerithaler, Klaus en Hollerin. De wijnstokken staan hier op steile terrassen en er staat uitsluitend riesling en grüner veltliner aangeplant. Toni wordt niet voor niets gezien als dé riesling terroirist van Wachau. Zijn motto luidt ‘vom Stein zum Wein’, doelend op de lastige stenenbodem waarop de wijnstokken groeien.

De oogst kan alleen met de hand gedaan worden omdat de hellingen zo steil zijn dat er geen machine kan rijden. Eenmaal in de kelder verloopt de vinificatie zo natuurlijk mogelijk waarbij de focus ligt op het uitdrukken van het bijzondere terroir van Wachau. Toni produceert twaalf verschillende cuvées, waaronder twee federspiel en negen smaragd wijnen. De wijnen worden alleen vergist en gerijpt in roestvrijstalen tanks, zodat deze hun pure en minerale karakter goed behouden. De wijnen zijn zeer elegant en verfijnd en horen tot de beste van Wachau. Daarnaast hebben ze een uitstekend bewaarpotentieel.

De beste jaargangen van Weingut Prager zijn: 1990, 1994, 2018 en 2020.

Lees meer
Weingut Prager


Aan favorieten toegevoegd