Wijnen van Pichler

Pichler

De wijngaarden van F.X. Pichler liggen verspreid in de dorpen Dürnstein en Loibner in Niederöstereich. Toen Franz Xaver Pichler het wijnhuis van zijn vader overnam, bestond het totaal oppervlak uit slechts drie hectare. Dit oppervlak heeft hij uitgebreid tot tien hectare. Inmiddels heeft hij zijn verantwoordelijkheden overgedragen aan zijn zoon Lucas Franz Pichler. Ondanks de overdracht is Franz nog bijna iedere dag in de wijngaard te vinden. Lucas zet de groei van het bedrijf gestaag door en heeft het wijngaardareaal weten uit te breiden tot twintig hectare.

In de jaren ’80 begon Franz een eigen wijnstijl te ontwikkelen: terroirgedreven en met een zo hoog mogelijke rijpheid. Je moet bedenken dat de markt in die tijd vooral gefocust was op de productie van gemakkelijke en lichte wijnen. Met de productie van volle, complexe en terroirgedreven wijnen was F.X. Pichler erg vooruitstrevend. De twee wijngaarden Dürnstein Kellerberg en Loibner Loibenbeg hebben uiteindelijk ook een grand cru status verworven.

Het meest aangeplante druivenras is Grüner Veltliner, daarna komen Riesling en Sauvignon Blanc. Ongeveer 35% van deze wijnstokken groeit op steile terrashellingen met een rotsbodem. Deze terrassen dateren uit de 13e eeuw. Door deze ligging kunnen de wijngaarden uitsluitend met de hand bewerkt worden.

In de kelder gaat het er zorgvuldig aan toe en vinden er zo min mogelijk interventies plaats. De gehele vinificatie is gericht op het produceren van pure en authentieke wijnen. Het wijnhuis is vanaf 2022 biologisch gecertificeerd.

Elke wijn is een weerspiegeling van het jaar en het terroir van Wachau. Dit zorgt elk jaar weer voor unieke en eigenzinnige wijnen. Met deze wijnen behoort F.X. Pichler tot de absolute top van Oostenrijk.

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd