Guigal
La Maison Guigal werd in 1946 door Etienne Guigal gesticht in het dorpje Ampuis in het noordelijke Rhône-gebied.
Hiervoor werkte hij al sinds 1924 voor Vidal-Fleury en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit zeer oude domein. Hoewel Etienne wijnen van verschillende benamingen uit het Rhône-gebied heeft geproduceerd, is hij met name bekend vanwege het internationaal op de kaart zetten van de benaming “Côte-Rôtie”.
De wijngaarden van de Côte-Rôtie (“geroosterde helling”) kennen een lange geschiedenis, sommige bestaan zelfs al meer dan 2400 jaar! Guigal werd wereldberoemd met zijn "single-vineyard"-wijnen uit de Côte-Rôtie: “La Landonne” (100% Syrah), “La Mouline” (90% Syrah en, gemiddeld, 10% van de witte Viognier-druif) en “La Turque” (95% Syrah en 5% Viognier). Ze worden ook wel de “La-La-La-wijnen” genoemd.
De wijnen rijpen 42 maanden lang in nieuwe eikenhouten vaten. De hoeveelheden zijn zeer beperkt: tussen de 4800 en 10.000 flessen per jaar. Ze kunnen makkelijk 20 jaar of langer bewaard worden en behoren tot de meest begeerde wijnen van de streek.
Zijn andere beroemde wijn is een appellation Hermitage, eveneens uit het noordelijke Rhône-gebied: de “Ex Voto” Hermitage. Deze werd pas geïntroduceerd in 2003 en kent een rode (Syrah) en witte (Marsanne- en Roussanne-druiven) variant. Het is een cuvée, wat betekent dat hij wordt geproduceerd van druiven uit verschillende wijngaarden verspreid over de zogeheten Hermitage.
Guigal produceert daarnaast een witte “Condrieu” (eveneens noordelijke Rhône) die volledig van Viognier-druiven wordt gemaakt. De eerste jaargang van de wijn was 1994 en jaarlijks worden slechts 600 dozen geproduceerd. De leiding van het domein is in handen van Marcel Guigal, die dezelfde passie voor wijn maken heeft als zijn vader.
Lees meer