De kern van het Argentijnse wijnbouwerfgoed en de wereldwijde bekendheid ligt bij de Malbec-wijnen. De meeste wijngaarden liggen genesteld aan de voet van het Andesgebergte, voornamelijk in de provincies Mendoza en San Juan. Ze profiteren van nachtelijke koelte, wat essentieel is voor het behoud van essentiële zuren.
De eerste wijnstokken werden in 1557 naar Argentinië gebracht, maar pas aan het eind van de 19e eeuw vestigden Italiaanse en Spaanse families met een grote kennis van het produceren van Italiaanse en Spaanse wijnen zich in de buurt van de Andes. Zij waren de drijvende kracht achter de oprichting van iconische wijnmakerijen als Graffigna, Goyenechea Bodega y Viñedos en Colomé 1831 in Mendoza.
Tegen de achtergrond van de Andes, vaak op hoogtes van meer dan 7.500 voet, zijn deze wijngaarden symbolen geworden voor de Argentijnse wijnbouw, met variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Malbec, Bonarda, Torrontes en Chardonnay om er maar een paar te noemen, die aanzienlijk hebben bijgedragen aan hun erfgoed.
Argentinië claimt trots 's werelds grootste Malbec wijngaard gebied, erkend als de Malbec Hoofdstad, gericht op rode wijn variëteiten. Mendoza, waar ongeveer 3/4 van de wijngaarden van het land liggen, is verantwoordelijk voor de meerderheid van de Argentijnse wijnproductie. Naast Malbec heeft Argentinië verschillende specialiteiten, van robuuste Cabernet Sauvignons tot delicate Torrontés witte wijnen. Regio's zoals San Juan en La Rioja dragen hier aanzienlijk aan bij.
Verordeningen in 1999 stelden de wet Appellation d'Origine in, terwijl de introductie van de eerste 100-punten classificatie voor Argentijnse wijnen in 2013 de interesse van verzamelaars aanwakkerde. Gewaardeerde wijnen zoals Bodega Aleanna 'El Gran Enemigo Single Vineyard' Gualtallary 2013 en Bodega Catena Zapata Adrianna Vineyard River Stones Malbec 2016 hebben alom lof geoogst.